10 Tips om het gasverbruik direct te verlagen! - wve

10 Tips om het gasverbruik direct te verlagen!

Gas wordt duurder en duurder. Het is dan ook niet vreemd dat mensen massaal zoeken naar mogelijkheden om het gasverbruik terug te dringen. Wil jij ook besparen op de gasrekening door het gasverbruik te verlagen? Dan helpen wij je graag! Hieronder vind je 10 tips om het gasverbruik direct te verlagen.

1. Laat warmte terugkaatsen

Heb jij nog radiatoren in huis? Dan is het goed om te weten dat je gemiddeld 8 euro per vierkante meter kunt besparen door gebruik te maken van radiatorfolie aan de achterzijde van de radiatoren. Deze folie is niet zichtbaar en dus ook niet hinderlijk voor het oog. Wat de folie wel doet, is ervoor zorgen dat de warmte die aan de achterkant van de radiator wordt afgegeven, terug wordt gekaatst naar de ruimte. Hierdoor verlies je minder warmte en hoef je dus minder te stoken.

2. De verwarming lager zetten

Deze maatregel ligt misschien voor de hand, maar we doen het toch meestal niet. We hebben het over het lager zetten van de verwarming. Waarom doen we dit niet, terwijl het toch één van de meest effectieve manieren is om gas te besparen? De meesten doen het niet, omdat zij verwachten hier niet zo veel mee te besparen. Toch, de besparing loopt al snel richting de 100 euro per jaar. Trek wat warmere kleding aan en verlaag de verwarming naar 19 graden voor een goede besparing. Zet de verwarming voor de nacht niet uit, maar draai deze terug naar 15 graden.

3. Beperk je douchetijd

Douchen is natuurlijk heerlijk. Het is heel verleidelijk om na een lange dag werken even extra lang onder de hete douche te gaan staan of in bad te gaan liggen. Helaas kost dit ook veel gas. Je kunt gemiddeld 70 euro per jaar besparen door je douchetijd een paar minuten te verkorten. Bedenk je ook dat een bad in vergelijking tot een douche gemiddeld 3 maal meer warm water verbruikt.

4. Verwarm minder ruimten in huis

Niet alle ruimten in huis hoeven verwarmd te worden. Enkel de ruimten waarin je veel tijd doorbrengt moeten een comfortabele temperatuur hebben. Schakel de radiatoren uit in de ruimten die niet verwarmd hoeven worden. Dit geldt ook voor vloerverwarming. Deze kun je per ruimte of per zone uitschakelen. Jaarlijks levert dit een gemiddelde besparing op van maar liefst 240 euro.

5. Gebruik de vaatwasser minder vaak

Het is voordeliger om met de hand af te wassen dan om de vaatwasser te gebruiken. Zet je de vaatwasser dagelijks aan met alle pannen van het koken? Dan kun je veel besparen door de pannen zelf af te wassen. In dat geval hoeft de vaatwasser misschien nog maar één of twee keer per week aan, afhankelijk van de grootte van het huishouden. Dit bespaart aanzienlijk veel gas, eenvoudigweg omdat de vaatwasser veel meer heet water gebruikt dan je zelf gebruikt bij het handmatig afwassen.

6. Leidingen van de cv-ketel isoleren

Isolatie zorgt voor besparing. Dit geldt zeker ook voor de leidingen van de cv-ketel. In de meeste gevallen zijn deze gewoon ‘open en bloot’, waardoor er veel warmte verloren gaat. Je kunt de leidingen isoleren met buisisolatie om dit warmteverlies te voorkomen en op die manier gas te besparen. Zowel de retour- als de aanvoerleidingen kunnen worden geïsoleerd. De besparing is enkele tientjes per jaar, dus zeker de moeite waard.

7. De cv-ketel vervangen

Je kunt de leidingen van de cv-ketel isoleren, maar als de cv-ketel al wat ouder is, dan is het vaak een interessantere optie om deze gewoon te vervangen. In dit geval kies je het best voor een HR-ketel. Het is even een investering, maar je verdient er wel veel op terug. Je start namelijk direct met het besparen op gas. Deze besparing kan jaarlijks oplopen tot wel 175 euro of meer.

8. Naden en kieren dichten

Tocht zorgt voor veel warmteverlies en dat betekent dat je meer stookt dan noodzakelijk is. Spoor alle naden en kieren op, zodat je deze kunt dichten en zo de tocht weg kunt nemen. De warmte krijgt zo niet meer de kans op uit huis te ontsnappen, waardoor het makkelijker behaaglijk blijft binnen en je automatisch minder hoeft te stoken. De besparing op gas levert je al snel 60 euro per jaar op.

9. De kruipruimte isoleren

De kruipruimte is de meest vergeten ruimte die bij het huis hoort. Het is dan ook zeker zo dat je er niet vaak komt, en al helemaal niet voor je plezier. Wel is het zo dat de kruipruimte kan zorgen voor meer kou in huis, waardoor je meer moet stoken. Je kunt de kruipruimte isoleren om te voorkomen dat de vloer eigenlijk altijd koud is. Uiteindelijk levert dit je een jaarlijkse besparing op van gemiddeld 265 euro.

10. Het dak van je woning isoleren

Als het dak van je woning niet geïsoleerd is, dan gaat hier bijzonder veel warmte verloren. Warme lucht weet altijd de weg naar boven te vinden. Als het vervolgens via het dak de woning kan verlaten, dan betekent dit dat je extra moet stoken. Een dakisolatie levert je zomaar een besparing van 350 euro of meer per jaar op.

Moet je van energieleverancier overstappen?

Je kunt nog veel meer dingen doen om je gasverbruik terug te dringen. Zo kun je ook investeren in HR++ glas, bijvoorbeeld, en kun je denken aan een spouwmuurisolatie wanneer dit nog niet aanwezig is. Moet je van energieleverancier overstappen? Dan kun je ook besparen door goed te vergelijken. Dit kan natuurlijk bij WVE. Via ons kun je alle energieaanbieders vergelijken voor de beste energiedeal. Heb jij interesse? Neem contact met ons op!

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?