Zo lees je een enkele of dubbele meter goed af! - wve

Zo lees je een enkele of dubbele meter goed af!

Wil je van energieleverancier overstappen of krijg je om een andere reden een nieuw energiecontract? Dan zijn er in de basis twee verschillende stroomtarieven, namelijk het enkeltarief en het dubbeltarief. Het tarief dat je gaat betalen, wordt bepaald door de enkele of dubbele meter, maar hoe zit dit nu precies en wat is voor jou de goedkoopste keuze? Wij vertellen je hier graag meer over.

De keuze uit enkel- of dubbeltarief

Je hebt niet altijd de keuze uit enkeltarief of dubbeltarief. In de basis is dit afhankelijk van de meter die je in de meterkast vindt. Wanneer jouw meter in de meterkast is voorzien van één telwerk, dan heb je een enkele meter en is alleen het enkeltarief mogelijk. Zie je twee telwerken op je stroommeter? Dan heb je een dubbele meter en kun je het dubbeltarief afnemen van je energieleverancier. Wil je liever enkeltarief afnemen? Dan is dit mogelijk. Je kunt dit bij de energieleverancier aangeven. Heb je een enkele meter, dan heb je dus geen keuze. Heb je een dubbele meter, dan heb je de keuze uit enkel- of dubbeltarief.

Wat is dubbeltarief precies?

Als je gebruikmaakt van enkeltarief, dan betaal je 24 uur per dag hetzelfde tarief. Heb je een dubbele meter en maak je ook gebruik van dubbeltarief, dan verandert je tarief binnen de 24 uur. In de morgen en middag maak je gebruik van dagtarief, ook wel normaaltarief genoemd, en in de avond en nacht maak je gebruik van het nachttarief, ook wel daltarief genoemd. Zet je de wasmachine in de avond of in de nacht aan, dan betaal je dus minder voor dit stroomverbruik dan wanneer je de wasmachine overdag aanzet.

Dubbeltarief is steeds vaker mogelijk

Het zijn vooral oudere woningen die standaard nog een enkele meter in de meterkast hebben. De dubbele meter zien we al relatief vaak en hier komt de zogenaamde slimme meter nog bij. Een slimme meter zorgt automatisch voor het standaard normaaltarief en daltarief. Wanneer je een slimme meter in de meterkast hebt, dan maak je dus standaard gebruik van dubbeltarief. Het dagtarief geldt van 07.00 uur tot 23.00 uur, tenzij je in Limburg of Noord-Brabant woont. In dat geval is het dagtarief geldig van 07.00 tot 21.00 uur. Buiten deze tijden geldt dus automatisch het nachttarief.

Waar kies je voor?

Wanneer er in jouw meterkast een dubbele meter te vinden is, dan ontvang je standaard dubbeltarief energie, maar je kunt ervoor kiezen om enkeltarief te ontvangen. Dit geef je dan aan bij je energieleverancier. Wat is nu verstandig als we kijken naar de kosten? In de basis is er niet heel veel verschil. Een belangrijk verschil is dat je bij dubbeltarief bewuster kunt kiezen wanneer je welke apparaten gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld bewust de vaatwasser, wasmachine of droger aanzetten als het daltarief is ingegaan, waardoor je bespaart. Met het oog daarop is het  dubbeltarief iets voordeliger dan het enkeltarief.

Extra besparen op je energiekosten

Je kunt besparen door zo veel mogelijk gebruik te maken van het daltarief als je een dubbele meter hebt én gebruikmaakt van dubbeltarief. Daarnaast kun je natuurlijk extra besparen op je energiekosten door je energieleverancier bewust te kiezen. Regelmatig vergelijken is de moeite waard. Bij ‘Wij Vergelijken Energie‘ kun je makkelijk vergelijken en direct overstappen van energieleverancier om van de beste energiedeal te profiteren. Vergelijk nu en start met besparen.

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?