Auto opladen met energie van zonnepanelen; kan dat? - wve

Auto opladen met energie van zonnepanelen; kan dat?

Steeds meer mensen kiezen voor het laten installeren van zonnepanelen en steeds meer mensen kiezen ervoor om elektrisch te gaan rijden. Logisch dat de vraag rijst of het mogelijk is om de auto op te laden met energie van zonnepanelen. Goed nieuws, want dat kan. Wel is het zo dat er aan een aantal zaken gedacht moet worden. WVE vertelt je hier graag meer over.

Een eigen laadpaal is essentieel

Je kunt je elektrische auto opladen met de energie van je zonnepanelen, maar wel uitsluitend als je een eigen laadpaal hebt. Er is namelijk een kabel voor nodig en deze kan in de meeste gevallen niet zomaar naar een openbare laadpaal worden getrokken. De kabel kan zorgen voor ongemakken en, in het slechtste geval, ongelukken op de stoep. Dit is niet wenselijk en daarom is het eigenlijk niet aan te raden om een kabel over de openbare weg en stoep te leggen. Heb je de mogelijkheid om bij je woning of bij je bedrijf een laadpaal te laten installeren en zijn er ook zonnepanelen aanwezig? Dan kan de elektrische auto worden opgeladen met energie van de zonnepanelen.

Hoe lang duurt het opladen van de auto?

Hoe lang het opladen van de elektrische auto precies duurt, is uiteraard afhankelijk van meerdere factoren en niet alleen van de stroomvoorziening. Zo is niet elke elektrische auto voorzien van dezelfde accu, om een voorbeeld te noemen. Een eigen laadpaal levert in de meeste gevallen een vermogen van maximaal 11kW. De gemiddelde elektrische auto wordt volledig opgeladen in een kleine 7 uur met dit vermogen. Een stopcontact levert maximaal 3,7 kW vermogen, waardoor het opladen in dat geval langer duurt. Laden via een eigen laadpaal is dus altijd sneller, ook wanneer deze gebruik maakt van energie van zonnepanelen.

Opladen met een 3-fase meter gaat sneller dan met een 1-fase.

Je hebt een slimme laadpaal nodig

Slimme laadpalen zijn ideaal wanneer je de elektrische auto wilt opladen met energie van zonnepanelen. Deze slimme laadpalen controleren namelijk eerst op de aanwezigheid van zonne-energie. Vervolgens wordt dit gebruikt om de accu van de auto op te laden. Is er onvoldoende zonne-energie beschikbaar om de accu van het voertuig volledig op te laden? Dan kan de slimme laadpaal zelf op netstroom overschakelen. Hierdoor loop je niet het risico dat de accu niet helemaal opgeladen wordt wegens een gebrek aan zonne-energie. Je kunt het best kiezen voor een bi-directioneele laadpaal wanneer je elektrische auto hiervoor geschikt is. Hiermee vorm je het voertuig om tot grote thuisbatterij, doordat de auto stroom aan het stroomnet óf de woning kan teruggeven.

Profiteer van de beste deals met WVE

WVE staat voor je klaar als jij wilt profiteren van de beste deals. Wil jij zonnepanelen aanschaffen? Dan staan wij voor je klaar met informatie en advies. Daarnaast zoeken wij voor jou naar de beste investering. Dit doen wij ook voor laadpalen aan huis en voor laadpalen bij bedrijven. Zo zorgen wij ervoor dat jij altijd maximaal kunt besparen. Ben je benieuwd naar wat wij precies voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. Wij helpen je graag verder.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?