Bespaartips voor de cv-ketel en verwarming: 5 stuks - wve

Bespaartips voor de cv-ketel en verwarming: 5 stuks

Je wilt natuurlijk zorgen voor zo laag mogelijke energiekosten. Logisch, want het leven is tegenwoordig al duur genoeg. Je kunt op meerdere manieren besparen op de energierekening. Heel belangrijk hierbij is dat je zo effectief mogelijk gebruik maakt van je cv-ketel.

Verkeerd gebruik zorgt snel voor flink hogere energiekosten en dat is zonde. Wij geven je graag 5 bespaartips voor de cv-ketel en verwarming.

1. Gebruik maken van de ECO stand

Maak jij gebruik van de ECO stand van de warmtewisselaar? Veel mensen weten dit eigenlijk niet en vaak betekent dit dat er geen gebruik wordt gemaakt van de ECO stand. Wanneer de ECO stand wordt ingeschakeld, dan wordt het water niet standaard op een constante temperatuur gehouden. In de praktijk betekent dit dat het iets langer duurt voor er warm water uit de kraan komt. Staat de ECO stand uitgeschakeld, dan wordt het water op een constante temperatuur gehouden en is het snel heet als het uit de kraan komt. Dit constant op temperatuur houden kost echter veel meer energie.

2. Het verlagen van de aanvoertemperatuur

De temperatuur van het water in de cv-ketel, als deze op hoog vermogen draait, wordt bepaald door de zogenaamde aanvoertemperatuur. In de meeste gevallen staat de aanvoertemperatuur standaard op ‘hoog’ ingesteld. Voor de winter is dit in de meeste gevallen wel wenselijk, maar voor de lente en de herfst meestal niet noodzakelijk. In deze seizoenen is het goed om de aanvoertemperatuur te verlagen, zodat er flink op de energie kan worden bespaard.

3. Het ontluchten van de ketel en radiatoren

Misschien herken je het. Je zit rustig televisie te kijken en ineens hoor je een harde tik of een plop uit de radiator komen. Dit is een teken dat er lucht aanwezig is, dit betekent dat er meer energie wordt gebruikt dan noodzakelijk. Het is goed om zowel de ketel als de radiatoren met regelmaat te ontluchten. Hoe meer geluid de radiatoren maken, hoe duidelijker het signaal dat er ontlucht moet worden. Door te ontluchten bespaar je gemakkelijk op energie.

4. Het controleren van de waterdruk

Je kunt eenvoudig energie besparen door de waterdruk met regelmaat even te checken. In de meeste gevallen geldt dat de ideale druk tussen de 1,5 en 2,0 bar ligt. De waterdruk is altijd iets hoger wanneer de cv-ketel op dat moment bezig is met verwarmen, dus dit is iets om rekening mee te houden. Ligt de druk in koude toestand lager dan de minimaal aanbevolen druk? Dan is het belangrijk om bij te vullen. Bij een afwijkende waterdruk kan er schade aan de pomp ontstaan en kun je te maken krijgen met lekkage.

5. De cv-installatie goed afstellen

In de meeste gevallen wordt de cv-ketel goed onderhouden. Als woningeigenaar zorgt u zelf voor professioneel onderhoud en voor woninghuurders geldt dat het onderhoud door de woningbouw wordt geregeld. Juist dit laat je denken dat de cv-installatie goed afgesteld staat. Deze wordt immers in alle gevallen onderhouden en gecontroleerd door een professional. Helaas blijkt in de praktijk dat de afstelling meestal niet optimaal is. Door beter af te stellen kun je meer dan 100 euro per jaar besparen.

Overstappen van energieleverancier

Wil of moet je overstappen naar een andere energieleverancier? Dan wil je natuurlijk zo voordelig mogelijk uit zijn. Start met vergelijken via WVE, Wij Vergelijken Energie. Met onze hulp sluit jij altijd de beste energiedeal af. Zo kun je nog meer besparen op je maandelijkse energiekosten. Start direct met vergelijken. Wil je meer informatie of heb je advies nodig? Dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?