BTW op zonnepanelen gaat naar 0% in 2023 - wve

BTW op zonnepanelen gaat naar 0% in 2023

Vanaf 2023 kun je nóg voordeliger zonnepanelen laten plaatsen. Dit heeft alles te maken met het feit dat de btw op zonnepanelen wordt verlaagd naar 0 procent. Op dit moment is het zo dat je voor zowel het aanschaffen als het laten installeren van zonnepanelen een btw-tarief van 21 procent betaalt. Wanneer je de zonnepanelen particulier aanschaft, dan is er op dit moment wel al sprake van een btw-teruggaaf. Echter, daar moet je toch op wachten.

Je moet het bedrag dus als het ware voorschieten. Dit is precies wat veel mensen nog tegenhoudt om in zonnepanelen te investeren. Vanaf 2023 vervalt de btw op zonnepanelen, waardoor verwacht wordt dat nog meer mensen zullen gaan investeren in zonnepanelen.

Hoeveel bespaar je met het btw-nultarief?

Hoeveel je precies bespaart als je geen btw meer hoeft te betalen, dan is natuurlijk afhankelijk van de specifieke installatie en de bijbehorende prijs. Je betaalt meer voor 15 zonnepanelen dan voor 10 zonnepanelen, bijvoorbeeld. De btw-tarieven vormen een percentage van de aanschafprijs, wat betekent dat je meer bespaart bij een grotere uitgave als je geen btw meer hoeft te betalen. Wanneer we kijken naar gemiddelden, dan kun je met het btw-nultarief een bedrag tussen de 700 en de 1.000 euro besparen. Vanzelfsprekend zijn er wel een aantal voorwaarden. Wij nemen deze graag kort met je door.

Uitsluitend bedoeld voor particulieren

Op dit moment is het zo dat alleen particulieren de btw kunnen terugvragen. Vanaf 2023 is het dan ook alleen voor particulieren zo dat er een btw-nultarief wordt berekend. De regeling geldt dus niet voor bedrijven. Wel is het zo dat huurondernemers en wooncorporaties er voordeel mee kunnen doen. Het btw-nultarief geldt alleen wanneer de zonnepanelen op de woning, aan de woning of in de directe nabijheid van de woning worden geïnstalleerd.

Uitsluitend voor elektriciteit opwekken via zonnepanelen

Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden op het gebied van zonnepanelen. Bepaald is dat het btw-nultarief uitsluitend geldt voor zonnepanelen die gebruik maken van het zonlicht om elektriciteit op te wekken. Dit betekent in de praktijk dat zonneboilers, fotovoltaïsche warmtepompen en bijvoorbeeld zonnedakpannen niet in aanmerking komen voor het btw-nultarief.

Uitsluitend wanneer geplaatst voor een erkend installateur

Tot slot is er de belangrijke voorwaarde dat de zonnepanelen door een erkend installateur geplaatst dienen te worden. Schakel je ‘een mannetje’ in voor het monteren van de zonnepanelen, dan geldt het btw-nultarief dus niet. Natuurlijk is het eigenlijk altijd belangrijk om zonnepanelen aan te schaffen en te laten installeren door een erkende partij. Dit zorgt voor maximale zekerheid.

Mogelijk maar voor een jaar, dus wacht niet te lang!

Het btw-nultarief gaat in per 1 januari 2023 en geldt voor zowel de aanschaf als de installatie van zonnepanelen. Voor nu is bepaald dat de regeling geldt voor een jaar. In het eerste kwartaal van 2024 zal de beslissing onder de loep worden genomen, worden geëvalueerd en geanalyseerd. Het is dus mogelijk dat de regeling dan niet voort wordt gezet. Dit valt niet te voorspellen. Wil jij ervan profiteren? Doe dat dan in 2023. WVE helpt je natuurlijk graag bij het vinden van de beste deal op zonnepanelen. Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs.

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?