Wat is duurzame energie nu precies? - wve

Wat is duurzame energie nu precies?

We horen veel over duurzame energie. Als het om energie gaat, dan komen er eigenlijk best veel termen voorbij. Denk bijvoorbeeld aan hernieuwbare energie, zonne-energie, windenergie, groene, grijze en blauwe energie. Helaas kun je niet zien wat voor energie je verbruikt. Je maakt gebruik van stroom en in het gebruik is dit allemaal hetzelfde. Wat is nu precies duurzame energie en wat zijn duurzame energiebronnen? Wij leggen het je graag uit.

Wat is duurzame energie eigenlijk?

Duurzame energie is, zoals men dat noemt, onuitputtelijk. Daarom wordt duurzame energie ook wel hernieuwbare energie genoemd. Dit betekent dat het afkomstig is van zogenaamde hernieuwbare bronnen. Wanneer energie wordt opgewekt op een manier waarbij het klimaat en de aarde zo min mogelijk worden belast, dan spreken we van duurzame energie. Het wordt op milieuvriendelijke wijze opgewekt en er komt weinig tot geen CO2-uitstoot bij kijken. Energie kan ook worden opgewekt met fossiele brandstoffen, zoals steenkool, aardolie en aardgas. Deze bronnen zorgen voor veel broeikasgassen en CO2-uitstoot. Daarnaast zijn ze niet hernieuwbaar. De belasting op het klimaat en de aarde is daarmee groot, waardoor we bij die vormen van energie niet over duurzame energie kunnen spreken.

Waarom zou je bewust kiezen voor duurzame energie?

Duurzame energie is dus een vorm van energie die veel beter is voor het milieu, voor het klimaat, voor de aarde. Uiteindelijk is het dus ook beter voor jou. Duurzame energie heeft belangrijke kenmerken. Zo gaat het klimaatverandering tegen, het raakt nooit op en er komt niet of nauwelijks CO2 vrij. Met het oog op het behoud van de aarde is het dus een belangrijke keuze om voor duurzame energie te gaan.

Verschillende soorten duurzame energiebronnen

Het opwekken van duurzame energie gebeurt vanuit onuitputtelijke energiebronnen, ook wel hernieuwbare bronnen. Er kunnen dus meerdere energiebronnen worden aangesproken voor het winnen van duurzame energie. Je kunt hierbij denken aan zonnekracht en windkracht, ofwel zonne-energie en windenergie. Dit zijn de meest bekende varianten. Daarnaast vallen ook biomassa, aardwarmte en waterkracht onder de duurzame energiebronnen.

Welke soorten duurzame energie zijn het best?

Onder de soorten duurzame energie kan natuurlijk ook nog wel onderscheid worden gemaakt. Zo is waterenergie een betere keuze dan biomassa, omdat waterkracht schoner is. Wanneer we puur kijken naar hoe schoon de duurzame energie is, dan zijn zonne-energie, windenergie en waterenergie de beste opties die op dit moment beschikbaar zijn.

Iedereen wil flink besparen op de energiefactuur

Duurzame energie is belangrijk, maar voordelige energie natuurlijk ook. Waarom niet kiezen voor duurzame energie tegen de meest scherpe prijs? Om daarvan te kunnen gaan profiteren heb je de beste energiedeal nodig. Deze vind je altijd makkelijk en snel via WVE, ook wel Wij Vergelijken Energie. Vergelijk direct online en vind de beste deal. Wil je je liever laten adviseren door een ervaren energie adviseur? Neem dan contact met ons op. Wij checken graag hoeveel jij kunt besparen op je energierekening.

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?