Energie besparen in de winter: 15 handige tips! - wve

Energie besparen in de winter: 15 handige tips!

De winter is een duur seizoen als het op energie aankomt. Dit ligt natuurlijk vooral aan het stoken. De verwarming is één van de grootste energievreters in het huishouden en vanzelfsprekend gebruiken we de verwarming in de winter het meest. Zeker nu we te maken hebben met stijgende energieprijzen is het belangrijk om in de winter energie te besparen. Het kan een groot verschil maken op de energierekening. Wij geven je graag 15 tips om energie te besparen in de winter.

1. Vervang lampen door ledverlichting

Ledverlichting is veel duurzamer en energiezuiniger dan andere soorten verlichting. Tegenwoordig kun je ledverlichting kopen in tal van sfeervolle, mooie kleuren. Je hoeft dus zeker niet in te leveren op de kwaliteit van de verlichting in huis om op deze manier energie te besparen.

2. Maak gebruik van isolatiestrips

Isolatiestrips, of tochtstrips, helpen je om kieren en naden effectief te dichten. Warmte gaat verloren wanneer er kieren en naden bestaan. Dit warmteverlies zorgt ervoor dat je meer moet stoken om het binnen behaaglijk te houden. Voorkom dit door kieren en naden effectief te dichten.

3. Maak gebruik van buisisolatie

Om te verwarmen moet er heet water naar de radiator worden gestuurd. Dit gebeurt door middel van buizen en die buizen zijn koud voordat je de radiator aan zet. Uiteindelijk raakt het water al een deel van de hitte kwijt in de buizen voordat het in de verwarming terecht komt. Dit warmteverlies kun je voorkomen door gebruik te maken van buisisolatie.

4. Plaats radiatorfolie achter de verwarming

Radiatorfolie is een zilveren folie die speciaal is ontwikkeld om warmte terug te kaatsen. Wanneer je deze folie achter de verwarming plaatst, dus tussen de verwarming en de muur, dan voorkom je effectief dat de warmte naar buiten trekt door de muur. De warmte wordt terug richting de ruimte gekaatst en blijft dus binnen. Hierdoor hoef je minder sterk te stoken.

5. Verwarm je bed in plaats van je slaapkamer

Het is altijd voordeliger om je bed te verwarmen dan om je hele slaapkamer voor de nacht te verwarmen met behulp van de verwarming. Plaats een warme kruik in bed of maak gebruik van een elektrische deken. Het voelt lekker warm aan en je bespaart de kosten van het verwarmen van de hele slaapkamer.

6. Douche iets korter en minder heet

Je kunt een flinke energiebesparing bereiken door iets korter en iets minder heet te douchen. Hoe heter en hoe langer je doucht, hoe meer energie er verbruikt wordt. Je lichaam went aan een bepaalde temperatuur, dus douchen met een iets lagere watertemperatuur went snel en voelt snel prettig aan.

7. Vervang energievretend witgoed

Witgoed gaat vaak lang mee. Er zijn wasmachines die al 15 jaar trouwe dienst leveren, bijvoorbeeld. Maar hier hangt ook een prijskaartje aan. Jaren geleden was er namelijk nog geen aandacht voor energiezuinigheid en energielabels. De oudere apparaten vreten energie! Je kunt een aanzienlijk bedrag besparen door oud witgoed te vervangen door witgoed met een optimaal zuinig energielabel.

8. Isoleer je woning optimaal

Veel woningen in Nederland zijn nog niet optimaal geïsoleerd en dat betekent dat er altijd warmte verloren gaat. Bekijk eens de mogelijkheden om je woning beter te isoleren. Hierbij kun je onder meer de isolatie van spouwmuren, het dak en de vloer / bodem overwegen.

9. Maak gebruik van een slimme thermostaat

Schaf een slimme thermostaat aan, zodat je jouw dagritme kunt programmeren. Je kunt dan eenvoudig vooraf een programma instellen om te voorkomen dat je woning verwarmd wordt op momenten waarop jij helemaal niet thuis bent. Natuurlijk is het fijn om uit het werk thuis te komen in een warm huis, maar dat betekent niet dat je de verwarming de hele dag aan moet laten staan. Voorkom dit door een slimme thermostaat te gebruiken.

10. Sluit tussendeuren in huis

Je hoeft niet alle ruimten in je woning te verwarmen. Heb je bijvoorbeeld een hobbykamer waar je alleen in het weekend tijd doorbrengt? Dan hoef je de kamer niet de hele week te verwarmen. Doe de deur van deze kamer dicht om te voorkomen dat warmte van ruimten die wel verwarmd moeten worden naar deze koude kamer vertrekt. Door tussendeuren te sluiten zorg je ervoor dat het makkelijk behaaglijk is in je huis, waardoor je ook minder hoeft te stoken. Het spreekt voor zich dat je ook flink kunt besparen door alleen te stoken in ruimten die je daadwerkelijk gebruikt.

11. Zet de verwarming een graad of twee lager

We raken gewend aan de temperatuur waaraan we gewend willen raken. Ben jij gewend aan je kamer verwarmen tot 21 graden, dan zal je 20 graden ineens koud vinden. Bedenk je dat je lichaam hier snel aan went, net als aan het iets kouder douchen, waarna je je gewoon comfortabel voelt in de nieuwe, lagere temperatuur. Door de verwarming een graad of twee lager te zetten bespaar je op jaarbasis een flink bedrag.

12. Zet de verwarming op tijd uit

Veel mensen zetten de verwarming pas uit wanneer zij naar bed gaan. Het is beter om deze al een uur voor je gaat slapen uit te zetten. De warmte blijft lang genoeg aanwezig om je comfortabel te voelen tot je naar bed gaat. Daarnaast slaap je beter wanneer je het wat kouder krijgt. Een echte win-winsituatie dus!

13. Gebruik stekkerdozen die je uit kunt schakelen

Stekkerdozen die je uit kunt schakelen maken het heel gemakkelijk om sluipverbruik te voorkomen. Veel apparaten blijven op stand-by staan als je ze uit zet, zoals de televisie. Dit betekent dat de televisie de hele nacht stroom blijft verbruiken, al is het alleen maar om dat rode lampje te laten branden. Voorkom dit sluipverbruik door stekkerdozen met schakelaar te gebruiken. Zo haal je echt alle stroom van de apparaten af.

14. Laat de zon zo veel mogelijk naar binnen schijnen

In de winter kennen we in Nederland aardig wat zonuren. De zon is niet warm genoeg om lekker in je zomeroutfit in de tuin te gaan zitten, maar straalt wel genoeg warmte je huis in om deze lekker te verwarmen. Open de gordijnen – of andere raambekleding – en laat de zon je woning in schijnen. Je hoeft dan een stuk minder te stoken.

15. Zet geen grote meubelstukken voor de radiator

Steeds meer mensen hebben grote meubelstukken in de woonkamer, zoals een grote hoekbank. Het is mooi, het zorgt voor extra zitplaatsen en het is gewoon relaxt om er lekker op languit te gaan na een dag hard werken. Begrijpelijk! Bedenk je wel dat een grote bank, of een ander groot meubelstuk, warmte tegenhoudt als het voor de radiator staat. Staan er grote meubelstukken voor de radiator? Probeer je huiskamer dan anders in te delen, zodat de radiator vrij is. Je hoeft dan een stuk minder te stoken.

Ontdek alle bespaartips van WVE!

WVE biedt je eindeloos veel bespaartips, en zeker niet alleen voor de winter. Ontdek al onze bespaartips online en je merkt een groot verschil in de portemonnee. Wil jij meer weten over hoe jij kunt besparen? Wij helpen je graag verder. Neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice.

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?