Energie besparen in de zomer: 8 mogelijkheden - wve

Energie besparen in de zomer: 8 mogelijkheden

Veel mensen verbruiken in de zomer minder stroom dan in de winter. Dit is ook logisch, al is het alleen maar omdat je in de winter natuurlijk veel meer en veel intensiever gebruik maakt van de verwarming. Toch, het feit dat we in de zomer vaak minder energie verbruiken betekent niet dat we geen energie kunnen besparen in de zomer. Wij geven je graag 8 tips om ook in de zomer op de energierekening te besparen.

1. Zet de douchetemperatuur iets lager

Als het warm is buiten, dan heb je veel minder behoefte aan een hete douche dan wanneer het koud is buiten. Het kan daarom geen kwaad om de watertemperatuur voor je dagelijkse douchemomentje iets omlaag te zetten. Tijdens de echt warme zomerdagen is een koelere douche juist wel prettig! Met elke graad waarmee je de douchetemperatuur verlaagt bespaar je energie.

2. Laat zonnepanelen installeren

In de zomer kun je het voordeel van zonnepanelen natuurlijk optimaal benutten. Denk jij al een tijdje na over het investeren in zonnepanelen? Dan is nu het moment. Het afbouwen van de salderingsregeling is uitgesteld tot 2025, waardoor het nu juist een slimme keuze is om zonnepanelen te laten installeren. Je verdient ze sneller terug, ook door de hoge energieprijzen, en je bespaart direct op de energierekening.

3. Wees je bewust van je airco of ventilator gebruik

Het is niet prettig om te slapen in een warme, klamme slaapkamer. Veel mensen maken in de slaapkamer dan ook gebruik van een ventilator of een airco als het echt warm is buiten. Anderen gebruiken ook overdag een ventilator of airco, gewoon voor wat verkoeling. Begrijpelijk, maar het kost wel heel veel energie. Probeer de ventilator of airco zo min mogelijk te gebruiken. Laat het in de avond bijvoorbeeld al wat afkoelen door alle ramen open te zetten.

4. Maak gebruik van de juiste verlichting

Heb je verlichting in de tuin en werkt deze verlichting op stroom? Je kunt overwegen om deze verlichting te vervangen door solarlampen, ofwel lampen op zonne-energie. In de zomer is er meer dan voldoende zon om deze lampen voor langere tijd te laten branden. Het bespaart je een mooi bedrag op de energierekening. Uiteraard kun je meer doen op het gebied van verlichting. Vervang je lampen door ledlampen, die het meest energiezuinig zijn, en pas eventueel op tijd ingestelde verlichting aan op de zomertijden.

5. Gebruik de wasdroger niet

In de zomer kun je vaak prima je was buiten ophangen om te drogen. De droger verbruikt relatief veel energie en dit verbruik kun je eenvoudig besparen door je was in de buitenlucht te drogen. Er is eigenlijk niet eens echt zon nodig om je was buiten te drogen. De enige voorwaarde is eigenlijk dat het droog is buiten, meer niet. Je kunt een mooi bedrag besparen als je de droger in de zomermaanden niet gebruikt.

6. Kook met behulp van de barbecue

Heb je een goede barbecue, die op kolen werkt en niet op stroom of gas? Dan kun je natuurlijk besparen door wat vaker je eten te bereiden op de barbecue dan op je gasfornuis of elektrische kookplaat. De besparing is niet torenhoog, maar elke bespaarde euro is er eentje. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon erg gezellig om in de zomer van een barbecue te genieten.

7. Gebruik een solar afdekking voor je zwembad

Heb je een zwembad in de tuin? Dan maak je hier in de zomer natuurlijk lekker gebruik van. Je wilt niet dat het water te koud is, dus je wilt het zwemwater verwarmen tot misschien 27 of 28 graden. Als je dit dagelijks moet doen, en het zwemwater koelt aardig af in de nachten, dan kost dit veel energie. Je kunt gebruik maken van een solar zwembadafdekking. Deze zorgt voor een goede isolatie, waardoor het zwemwater in de nachten minder snel afkoelt. Overdag helpt de afdekking om het zwembad te verwarmen. Zo kun je makkelijk besparen door bewuster om te gaan met het gebruik van je zwembadverwarming.

8. Verwijder alle stekkers als je op vakantie gaat

Ga je lekker op vakantie in de zomer? Dan is het natuurlijk zonde als er in je huis gewoon energie wordt verbruikt. Er is immers niemand in huis aanwezig. Toch, de televisie, de ontvanger, de koelkast en bijvoorbeeld de vriezer blijven stroom verbruiken als je er niet bent. Haal de stekkers uit de stopcontacten om verbruik van apparaten op stand-by, zoals je tv en ontvanger, te voorkomen. Daarnaast is het goed om je koelkast en vriezer voor de vakantie leeg te maken, zodat ook deze gewoon helemaal uit kunnen als je op vakantie bent.

Extra besparen op je energie na een overstap

Veel mensen kunnen al aardig op de energie besparen door eenvoudigweg over te stappen naar een andere leverancier. WVE, Wij Vergelijken Energie, is dé plek waar jij vergelijkt en de beste deals vindt. Wil jij weten hoeveel jij op je energie kunt besparen door gebruik te gaan maken van de beste deal? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs staan voor je klaar!

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?