Waarom betaal je voor energie transportkosten? - wve

Waarom betaal je voor energie transportkosten?

Wanneer je eens goed naar je energierekening kijkt, dan zie je dat de kosten zijn opgebouwd uit meerdere kostenposten. Je ziet dan bijvoorbeeld dat je transportkosten moet betalen, maar wat zijn transportkosten eigenlijk en waarom betaal je deze? Wij geven je hier graag meer informatie over.

Wat zijn energie transportkosten?

Stroom en gas moet getransporteerd worden en hier zijn kosten aan verbonden. Deze kosten, ook wel de transportkosten genoemd, maken onderdeel uit van de netbeheerkosten die je op je energierekening terug kunt vinden. Het is niet zo dat de transportkosten worden berekend over bepaalde factoren, zoals een bepaalde afstand. Daarom zijn deze kosten voor ieder huishouden hetzelfde. Omdat de transportkosten onder de netbeheerkosten vallen, worden deze kosten niet op de jaarrekening van je energiemaatschappij gespecificeerd.

Waarom moet je energie transportkosten betalen?

Iedere regio heeft een eigen netbeheerder. Deze netbeheerder zorgt ervoor dat energie wordt getransporteerd, maar ook dat eventuele storingen worden verholpen en dat de nodige onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd aan het energienet. Jij neemt de energie af en dat betekent dat een deel van de kosten die de netbeheerder maakt om jouw energie te kunnen leveren bij jou in rekening worden gebracht.

Dit gebeurt niet vanuit de netbeheerder zelf, maar via je energiemaatschappij. Je betaalt dus transportkosten om een deel van de kosten die de netbeheerder maakt te dekken. Energieleveranciers ontvangen van al hun klanten de transportkosten en dragen dit weer af aan de netbeheerders. Zo krijg jij maar één factuur.

Elk jaar nieuwe transportkosten voor energie

Je betaalt niet elk jaar hetzelfde bedrag aan transportkosten. De hoogte van deze kosten wordt namelijk elk jaar opnieuw vastgesteld. De Autoriteit Consument & Mark (ACM) bepaalt deze tarieven. Dit doen de netbeheerders dus niet zelf. De ACM zorgt ervoor dat de tarieven voor het transporteren van energie eerlijk blijven. In 2022 zijn de netbeheerkosten een stuk omhoog gegaan:  gemiddeld 6 euro per huishouden exclusief btw. Dit heeft te maken met de stijgende tarieven van zowel gas als elektriciteit.

Hoe weet je hoe hoog jouw energie transportkosten zijn?

Het is logisch dat je wilt weten hoeveel jij precies betaalt aan energie transportkosten. Alle tarieven die je betaalt aan de energiemaatschappij staan vermeld in je energiecontract. Hierin kun je dus niet alleen zien welke tarieven je betaalt voor het verbruik van stroom en gas, maar je kunt hierop ook de overige kosten terugvinden, waaronder de energie transportkosten.

Verlaag je energiekosten met de beste energiedeal

De prijs van energie is de laatste tijd flink omhoog gegaan en dat merk je. Alle energieleveranciers hebben de tarieven moeten verhogen, maar ze hebben dit niet allemaal in gelijke mate gedaan. Bij de ene leverancier ben je dus voordeliger uit dan bij de andere. Via de website van WVE kun je energiedeals vergelijken om uiteindelijk eenvoudig de beste energiedeal te krijgen. Zo kun jij mooi gaan besparen op je energiekosten. Start direct met vergelijken!

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?