Energieplafond: hoe zit dit nu precies voor 2023? - wve

Energieplafond: hoe zit dit nu precies voor 2023?

We horen veel over het energieplafond, maar wat houdt het nu precies in en hebben we er echt financieel voordeel van? Voor veel mensen is het nog altijd niet helemaal duidelijk hoe het nu precies zit met het energieplafond voor 2023. Het team van VWE geeft graag meer informatie in dit artikel!

Wat betekent het energieplafond precies?

Het energie plafond is één van de maatregelen om de energiekosten betaalbaar te houden. Tijdens Prinsjesdag 2022 werden meerdere maatregelen bekend gemaakt die ervoor moeten gaan zorgen dat Nederlandse huishoudens hun energierekening kunnen blijven betalen. Het energieplafond wordt per 1 januari 2023 ingesteld en betekent eigenlijk dat er een maximale prijs bestaat voor gas en stroom. Deze maximale prijs kan en mag niet worden overschreden wanneer je minder verbruikt dan het gemiddelde verbruik, ook wel het basisverbruik genoemd.

Het energie plafond geldt alleen voor het basisverbruik

Je hebt voordeel van het energieplafond wanneer je onder het vastgestelde basisverbruik blijft. Het basisverbruik is voor gas vastgesteld op 1.200 m3 gas per jaar en voor stroom op 2.900 kWh stroom per jaar. Wanneer je dus onder dit verbruik blijft, dan profiteer je van de maximale prijs. Dit betekent 1,45 euro per m3 voor gas en 40 cent per kWh voor stroom. Voor alles wat je verbruikt tot aan het vastgestelde basisverbruik betaal je dus in geen geval meer dan het energieplafond.

Kan iedereen gebruik maken van het energieplafond?

Ja, alle Nederlandse huishoudens profiteren automatisch van het energieplafond. Je hoeft dit niet aan te vragen. Dit gaat allemaal vanzelf en iedereen heeft er recht op. Wanneer je meer verbruikt dat het basisverbruik, dan betaal je voor het extra verbruik wel meer. Deze tarieven kunnen per energieleverancier verschillen. Alle energieleveranciers zorgen voor nieuwe berekeningen voor hun klanten. Wanneer jouw leverancier van mening is dat het voor jou verstandig is om je termijnbedrag aan te passen, dan krijg je hier vanzelf bericht van.

De 190 euro tegemoetkoming voor einde 2022

In november en december is het vaak al kouder en noodzakelijk om binnen de verwarming aan te zetten. Dit zorgt voor extra hoge energiekosten en het energie plafond gaat pas in 2023 in. Daarom is besloten dat ieder Nederlands huishouden een tegemoetkoming van 190 euro krijgt op de energierekening. Betaal je meer dan dit bedrag? Dan wordt deze 190 euro automatisch van je rekening afgetrokken. Betaal je minder? Dan kan het zijn dat je het overige bedrag uitbetaald krijgt of dat dit met je jaarrekening wordt verrekend. Dit verschilt per energieleverancier. In alle gevallen heb je recht op de 190 euro in november en 190 euro in december.

Kun jij nog meer besparen op je energiekosten?

Voor sommige mensen geldt dat overstappen op dit moment financieel niet loont, maar voor anderen kan een overstap juist wél zorgen voor een extra besparing op de energierekening. WVE staat voor je klaar als jij wilt weten of jij meer kunt besparen op de energiekosten. Wij gaan graag voor jou op zoek naar de beste energie deal. Wil jij meer informatie of advies? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice voor een adviesgesprek. Wij helpen je graag verder.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?