Je energierekening in 2023: dit zijn de veranderingen - wve

Je energierekening in 2023: dit zijn de veranderingen

De energierekening ziet er in 2023 anders uit dan in 2022. Eigenlijk is het natuurlijk zo dat de energierekening elk jaar wel wat wijzigt. Toch zijn de wijzigingen voor veel mensen dit jaar groter. Dit heeft vooral te maken met het instellen van het prijsplafond per 1 januari 2023. Door het inzetten van dit prijsplafond kan je energierekening drastisch veranderen, maar dit is niet voor iedereen het geval.

Wat zijn nu de belangrijkste veranderingen als het gaat om de energierekening in 2023? De energie-experts van WVE geven je graag inzicht in de belangrijkste wijzigingen.

De invloed van het prijsplafond

Het prijsplafond is sinds 1 januari 2023 actief en zal dit ook blijven tot en met 31 december van dit jaar. Dit prijsplafond geldt voor iedereen die een zelfstandige energieovereenkomst heeft voor gas en / of stroom. Hierbij is er een maximaal verbruik ingesteld. Dit betekent dat je vooral voordeel hebt wanneer je onder deze grens blijft. Belangrijke getallen zijn:

  • Voor de eerste 2.900 kWh stroom die je verbruikt betaal je € 0,40 per kWh.
  • Voor de eerste 1.200 m³ gas die je verbruikt betaal je € 1,45 per m³.

Voor veel huishoudens geldt dat niet méér dan dat verbruikt wordt, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Voor alles wat je boven deze grenzen verbruikt betaal je het tarief dat op je energiecontract vermeld staat.

Belastingen met betrekking tot energie

We hebben ook te maken met belastingen en ook deze zorgen voor veranderingen op de energierekening in 2023. Het verlaagde btw-tarief is komen te vervallen, waardoor je nu weer 21 procent btw moet betalen over de energierekening. De energiebelasting voor stroom is verhoogd van € 0,07 per kWh naar € 0,15 per kWh en voor gas is de energiebelasting verhoogd van € 0,49 per m³ naar € 0,59 per m³. Deze bedragen zijn inclusief btw. Het prijsplafond compenseert de hogere energiebelastingen gedeeltelijk.

Daarnaast kennen we ook de ODE, ook wel de Opslag Duurzame Energie, welke is komen te vervallen als aparte heffing. Deze maakt nu onderdeel uit van de energiebelasting. Voor 2023 is de vermindering energiebelasting vastgesteld op een bedrag van € 596,86.

Verhoging van de netwerkkosten

Tot slot heeft ook de verhoging van de netwerkkosten invloed op de energierekening in 2023. Dit is eigenlijk niet nieuw. Jaarlijks worden de netwerkkosten aangepast. De netbeheerder is hier verantwoordelijk voor. De netwerkkosten zijn niet voor iedereen gelijk, maar zijn wel voor iedereen gestegen in 2023. Gemiddeld gaat het om een stijging van € 120,- op jaarbasis.

Kun je besparen door over te stappen?

Voor velen geldt dat de energiekosten aan de hoge kant blijven, ondanks de instelling van het prijsplafond. Het is dan ook logisch dat je je wellicht afvraagt of je niet kunt besparen door naar een andere energieleverancier over te stappen. In bepaalde gevallen zal een overstap zeker de moeite waard zijn, maar in andere gevallen niet. Dit is van meerdere factoren afhankelijk.

WVE bekijkt graag voor jou of jij kunt besparen op de energierekening. Wij vergelijken alles en bieden je de beste energiedeal aan. Als jij kunt gaan besparen, dan helpen wij je hier graag bij. Wil jij weten of én hoeveel je kunt besparen op de energierekening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?