Dé 5 factoren voor de opbrengst van zonnepanelen - wve

Dé 5 factoren voor de opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is niet overal gelijk. Het spreekt voor zich dat een grotere hoeveelheid zonnepanelen meer rendement levert dan een kleinere hoeveelheid. Toch, bij een gelijke hoeveelheid zonnepanelen in het systeem is de opbrengst vrijwel nooit precies gelijk. Dit heeft te maken met meerdere factoren die invloed uitoefenen op de exacte opbrengst. WVE bespreekt de belangrijkste 5 factoren graag met jou.

1. De invloed van weersomstandigheden

Als je gebruik maakt van zonnepanelen, dan merk je dat je in de maand mei meestal de beste opbrengst hebt. Dit is vaak de maand met de meeste zonuren. Hoe meer zon, hoe groter de opbrengst. Het weer is nooit te voorspellen, zeker niet in ons landje. Het ene jaar hebben we vooral veel schaduw- en regendagen, terwijl we in het volgende jaar de ene hittegolf na de andere mogen verwachten. Hoe beter het weer in een bepaald jaar, hoe groter de opbrengst van je zonnepanelen.

2. De plaats waarin je woont

Deze factor haakt eigenlijk in op de factor van de weersomstandigheden. We hebben in Nederland niet in alle delen van het land evenveel zon. Daarnaast zijn er meer weersomstandigheden die invloed uitoefenen op de opbrengst van zonnepanelen, zoals ook de temperatuur. Het is in het noorden van het land nooit dezelfde temperatuur als in het zuiden van Nederland. In het oosten schijnt de zon veel minder vaak dan in het westen, aan de kust. Dit betekent dat de opbrengst van zonnepanelen in het westen van het land iets hoger ligt dan in het oosten van Nederland.

3. De ligging van de zonnepanelen

De specifieke ligging van zonnepanelen heeft ook invloed op de opbrengst. De beste opbrengst wordt over het algemeen bereikt wanneer de zonnepanelen tussen zuidoost en zuidwest liggen. Pal zuid vangt de meeste zon en dat betekent dat dit de beste opbrengst oplevert. Echter, een plaatsing op het zuiden is niet altijd mogelijk. Daarnaast is de hellingshoek ook belangrijk. Deze is het best 36°.

4. Het specifieke vermogen van de zonnepanelen

Zonnepanelen hebben niet allemaal hetzelfde vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de opbrengst. Anderzijds is het ook zo dat de zonnepanelen met een hoger vermogen iets duurder zijn. Dit staat dus zeker wel in verhouding. Een vermogen van 295 Wattpiek (Wp) is het meest gangbaar in Nederland.

5. De kwaliteit van de zonnepaneleninstallatie

Zonnepanelen van diverse leveranciers zijn verschillend. Ze zijn verschillend in prijs, bijvoorbeeld, maar ook verschillend in kwaliteit. De opbrengst stijgt naar mate de kwaliteit beter is. Het is in de regel dus zeker de moeite waard om te investeren in een optimale kwaliteit van je zonnepaneleninstallatie.

Wij regelen een adviesgesprek voor je!

Wil jij energie gaan besparen door gebruik te gaan maken van een zonnepaneleninstallatie? Dan regelen wij graag een vrijblijvend adviesgesprek voor je. Hierdoor heb jij altijd zekerheid dat je uiteindelijk de beste deal sluit, voor de hoogste opbrengst van je zonnepanelen. Wil je meer weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?