Per 1 juli 2022 wordt de btw op energie verlaagd - wve

Per 1 juli 2022 wordt de btw op energie verlaagd

Het is inmiddels geen nieuws meer: de energieprijzen rijzen de pan uit. Steeds meer huishoudens zijn niet meer in staat om de energierekening te voldoen en energiemaatschappijen laten weten dat niet alleen het aantal mensen met een betalingsachterstand oploopt, maar dat ook het gemiddelde schuldbedrag groeit.

Het gaat de verkeerde kant op, en dat zien de Nederlandse overheid ook. Het kabinet besloot eerder al om voor dit jaar de energiebelasting op energie te verlagen en de belastingkorting te verhogen. Toch blijkt dit niet voldoende en daarom worden er meer maatregelen genomen. Per 1 juli 2022 wordt de btw op energie ook verlaagd.

De koopkracht daalt flink

De inflatie loopt sterk op en dat komt vooral doordat de energieprijzen op dit moment harder stijgen dan gewoonlijk, veel harder. Dit betekent dat de koopkracht sterk daalt en dat steeds meer mensen financieel in moeilijkheden komen. De overheid wil zich inzetten om deze financiële pijn voor burgers te verzachten, vooral omdat de oorzaak in buitengewone omstandigheden ligt. De belangrijkste factor die zorgt voor de stijgende energieprijzen is de oorlog in Oekraïne. Op dit moment bedraagt de energie op btw nog 21 procent, dus het hoge btw-tarief. De Nederlandse overheid verlaagt de btw op energie naar het lage btw-tarief, dus naar 9 procent.

De aanpassing wordt automatisch doorgevoerd

De btw verlaging op energie maakt onderdeel uit van een compleet pakket aan maatregelen om de financiële pijn van de inflatie voor de burger te verzachten. Per 1 juli 2022 betaal je automatisch het lage btw-tarief. Je hoeft hier dus zelf geen actie voor te ondernemen. De prijs wordt vanzelf aangepast door je energieleverancier. Overigens betekent dit niet dat de energieprijzen niet meer stijgen. De verlaging betekent vooral dat de jaarlijkse energiekosten lager uit zullen vallen dan wanneer het hoge btw-tarief in rekening wordt gebracht. Je merkt dus zeker wel een gunstig effect van de verlaging van de btw op de energierekening.

Energietoeslag wordt verhoogd naar 800 euro

Eerder gaf de Nederlandse overheid aan dat ouderen met een laag inkomen en mensen met een inkomen op of rond bijstandsniveau konden rekenen op een eenmalige energietoeslag van 200 euro. Nu duidelijk is hoeveel hoger de energierekening voor velen op dit moment daadwerkelijk is, heeft de overheid besloten om deze toeslag te verhogen naar een bedrag van 800 euro. Dit bedrag geldt per huishouden. Mensen die recht hebben op deze eenmalige toeslag krijgen het bedrag automatisch uitgekeerd. Je hoeft de toeslag dus niet zelf aan te vragen.

Bespaar op je energierekening met de juiste energiedeal!

Het is zeker de moeite waard om eens te controleren of je kunt besparen op de energierekening. Met de stijgende prijzen waar we nu mee te maken hebben is elke bespaarde euro er één. Natuurlijk vind je de beste energiedeal via WVE. Vergelijk direct via onze website en profiteer van de beste tarieven!

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?