Kabel, DSL en glasvezel: welke soort internet kies je? - wve

Kabel, DSL en glasvezel: welke soort internet kies je?

Verreweg de meeste mensen in Nederland hebben thuis internet. Niet iedereen weet echter om wat voor internet het precies gaat. Weet jij of je gebruik maakt van kabel, DSL of glasvezel? Weet jij zeker dat het soort internet dat jij hebt ook echt het best bij jou past?

Ben je hier eigenlijk niet zeker van? Dan vertellen wij je graag meer over de diverse soorten internet en de voor- en nadelen die daarbij horen. Aan de hand van dit blog kun je gemakkelijker een keuze maken voor het beste internet abonnement! Wij helpen je graag kiezen!

Internet via de kabel

Kabelinternet is een vorm van internet die via de COAX kabel gaat, welke aanvankelijk voor kabeltelevisie werd aangelegd. Het is dan ook zo dat de meeste woningen op de kabel zijn aangesloten. Er is een kabelmodem aanwezig als de kabel ook wordt gebruikt voor internet. Een belangrijk voordeel van internet via de kabel is wel dat de beloofde snelheid altijd heel dicht bij de werkelijke snelheid ligt, maar het belangrijkste nadeel is misschien wel dat kabelinternet alleen mogelijk is als je het met een televisieabonnement combineert.

Voor kabelinternet geldt dat je minder last zal hebben van storingen dan wanneer je DSL internet hebt, maar het is daarentegen ook wel iets duurder. Je hebt ook geen keuzevrijheid als het gaat om de internetprovider. Er is namelijk altijd maar één provider die kabelinternet op jouw adres kan leveren.

Gebruik maken van DSL internet

Voorheen kenden we ADSL internet, ook wel internet via de telefoonlijn. ADSL internet komt eigenlijk via de wijkcentrale en hoe verder je woning daar vanaf ligt, hoe trager het internet. De ADSL verbinding wordt nauwelijks nog door internetproviders aangeboden. We hebben nu de DSL verbinding, wat in de basis wel hetzelfde principe is. Je kunt dus last hebben van traag internet en storingen komen vaker voor.

We kennen ook VDSL internet, de vorm die wordt gezien als de opvolger van ADSL. Uiteindelijk houden we het gewoon op de term DSL. Tegenwoordig is de verbinding meestal wel snel, maar dus niet altijd. Toch, voor een gemiddeld huishouden is de verbinding vaak voldoende om goed gebruik te kunnen maken van internet. Het is financieel de meest voordelige keuze, maar je hebt wel vaker last van storingen en mogelijke haperingen. Wel heb je met DSL internet de keuze uit veel verschillende providers.

Kiezen voor glasvezel internet

Het eerste wat je altijd hoort over glasvezel internet is wel dat het supersnel is in vergelijking tot de andere soorten internet. Dit is absoluut waar! De hoogste internetsnelheid krijg je via glasvezel, dat uit een sterke, dunne glasdraad bestaat. Deze draad bevindt zich ondergronds. Het punt is dat deze glasdraad nog niet door heel Nederland is aangelegd, waardoor het heel goed mogelijk is dat er op jouw adres nog geen glasvezel internet mogelijk is.

In de regel is glasvezel de duurste soort internet, maar het is dus wel supersnel en in de basis niet gevoelig voor storingen. Dit maakt het ideaal voor een alarminstallatie. Je maakt namelijk gewoon gebruik van een betrouwbare, stabiele verbinding. Niet alle providers leveren glasvezel internet.

Profiteren van voordeel met internet dat bij je past

Natuurlijk wil je genieten van het internet dat het best past bij jouw internetgebruik. Niet alle soorten internet zijn op elk adres beschikbaar. Het is dus goed om dit eerst even te checken. Wij kunnen aan de hand van jouw postcode checken welke soorten internet beschikbaar zijn op jouw adres. Aan de hand daarvan kunnen we vervolgens de internetproviders vergelijken om de beste deal voor jou te vinden! Benieuwd hoe jij kan besparen op je internetabonnement? Neem contact met ons op!

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?