Een lagere energierekening met deze 8 tips! - wve

Een lagere energierekening met deze 8 tips!

Een lagere energierekening willen we natuurlijk allemaal, maar hoe kun je nu het best energie besparen om die maandelijkse factuur daadwerkelijk omlaag te krijgen? Er zijn aardig wat bespaarmogelijkheden in de gemiddelde Nederlandse woning te vinden waar jij nog voordeel mee kunt pakken. Het team van Wij Vergelijken Energie geeft je graag 8 tips voor een lagere energierekening! Pas ze direct toe in je woning!

1. Kook met de deksels op de pannen

Ben jij ook iemand die tijdens het koken de deksels niet op de pannen doet? Je bent niet de enige. We koken een beetje vanuit het idee dat we willen zien wat er gebeurt in de pan, maar is dit echt noodzakelijk? Als je pannen met glazen deksels hebt kun je het ook prima zien. Als je kookt met de deksels op de pannen, dan blijft er meer hitte in de pan aanwezig, waardoor het vuur snel op een lager pitje kan. Dat is het moment waarop jij al begint met besparen op de energierekening.

2. Diverse zaken vervangen in huis

Energie besparen is niet moeilijk als er nog zaken in huis zijn die vrij veel energie vragen. Loop alles eens na om te zien welke van deze zaken je kunt vervangen, zodat je minder energie verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan je lampen. Maak jij al gebruik van ledverlichting? Dat is namelijk de meest energiezuinige vorm van verlichting op de markt, en ja, ledlampen zijn nog veel zuiniger dan spaarlampen. Heb jij nog een gasketel? Dan kun je deze door een warmtepomp vervangen, waardoor je niet langer op gas verwarmt, maar op elektriciteit. Dit is een stuk zuiniger.

3. Kijk eens goed naar je douchegebruiken

Zijn je douchegebruiken wel zo goed voor je energierekening? Ben jij iemand die in 5 minuten klaar is of sta jij na een half uur nog lekker te zingen onder het stromende water? Je staat er niet zo bij stil, maar hoe meer water je verbruikt tijdens het douchen, hoe meer je dit ook terugziet op de energierekening. Probeer eens wat korter te douchen en stel de watertemperatuur ook wat lager in als je wel erg heet doucht. En, heb jij al een waterbesparende douchekop?

4. Je vaatwasser hoeft niet elke dag aan

We zien steeds vaker dat mensen de vaatwasser dagelijks aan zetten. Je hebt de pannen immers de volgende dag weer nodig. Je kunt veel energie besparen door de pannen gewoon even met de hand af te wassen. Pannen nemen veel ruimte in de vaatwasser in. Als je deze zelf even afwast, dan hoef je de vaatwasser echt niet dagelijks aan te zetten. Let daarnaast ook op de stand van je vaatwasser. Gebruik de Eco-stand als deze aanwezig is. Tot slot, je kunt geld besparen als je de vaatwasser in de nacht laat draaien in plaats van overdag. Denk altijd aan je piek- en daluren.

5. Houd ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten

Dit klinkt misschien een beetje gek, want ventilatie is toch belangrijk voor een gezonde luchtkwaliteit? Klopt! Het is heel belangrijk dat er dagelijks verse lucht wordt aangevoerd om de lucht in je woning gezond te houden. Toch betekent dit niet dat je het raam de hele dag open moet laten staan. Zo verlies je erg veel warmte uit je woning, waardoor je meer moet stoken en dus ook meer energie verbruikt.

Doe het raam in de morgen even open voor verse lucht. Een half uurtje is prima.

6. Ga slimmer om met je thermostaat

Mensen zijn gewoontedieren en dit merken we ook aan de manier waarop we de thermostaat gebruiken. Velen stellen altijd dezelfde temperatuur in, of zij het nu warm of koud hebben. De verwarming moet aan en dat is altijd gewoon op dezelfde temperatuur. Gewoonte… Is het eigenlijk nog helemaal niet zo koud? Stel dan een graadje lager in. Daarnaast kun je ook kiezen voor het installeren van een programmeerbare thermostaat, zodat je nooit meer kunt vergeten om de thermostaat op tijd uit te zetten als je weg gaat of naar bed gaat. De thermostaat kan prima 2 uur voor je naar bed gaat uit.

7. Laat stekkers niet langer in het stopcontact dan nodig

Je wilt je smartphone van vroeg in de morgen tot het moment dat je naar bed gaat gebruiken, dus je laadt je toestel in de nacht op. Bedenk je eens hoe lang het opladen duurt. Anderhalf uur misschien, als het toestel echt bijna leeg was, bedenk je dan nu eens hoe lang je slaapt. Dat zal toch al snel 4 maal zo lang zijn, en al die tijd blijft de stekker gewoon in het stopcontact zitten en wordt er nutteloos energie verbruikt. Zonde toch? Dit geldt natuurlijk niet alleen voor smartphones, maar ook voor alle andere zaken die nutteloos in het stopcontact blijven zitten. Je kunt op de energierekening besparen door stekkers niet langer dan nodig in het stopcontact te laten zitten.

8. Zet de droogmachine niet onnodig aan

Natuurlijk, het is heel makkelijk om wasgoed gewoon direct van de wasmachine naar de droger te verplaatsen. Het is lekker snel droog, ook nog eens heerlijk warm en het is gewoon makkelijk. Maar, dit verbruikt ook veel energie. Heb je een energielabel A++ of A+++ wasdroger? Dan verbruik je veel minder energie dan wanneer je er eentje hebt met een negatiever energielabel, maar er wordt wel nog steeds energie verbruikt. Deze energie kun je besparen door de was op droogrekken, aan de droogmolen of aan de waslijn te hangen.

Check regelmatig of overstappen loont!

Zoals je hebt kunnen lezen kun je veel dingen doen om energie te besparen, maar je blijft altijd wat energie nodig hebben, dus koop je die het beste zo goedkoop mogelijk! Dat betekent dat je bij de ene leverancier duurder uit bent dan bij de andere energieleverancier. Het is dan ook zeker de moeite waard om met regelmaat te checken of overstappen loont. Wil jij de beste energiedeal? Wij vergelijken jouw energiecontract en bieden je de beste deal! Check onze website, laat je gegevens achter en profiteer van nóg meer voordeel op je energierekening.

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?