Stijgende prijzen… We weten er inmiddels alles van. Het begon allemaal met de stijgende prijzen op de huizenmarkt. Woningen werden van het ene op het andere moment veel meer waard. De krapte op de huizenmarkt zorgt voor torenhoge woningprijzen. Maar, het bleef niet bij een stijging van de woningprijzen.
Inmiddels hebben we onder meer ook de prijzen van energie, boodschappen en benzine zien stijgen. Maandelijks zien we allemaal veel duurder worden dan voorheen. Hoe ga je daarmee om? In dit blog geven we tips!
Welvaart in Nederland
Weet je dat Nederland in de top staat van meest rijke landen? Grote vraag is wel of jij dat persoonlijk ook zo ervaart. Het is namelijk zo dat we ook in de top van landen staan met de meest ongelijke verdeling op het gebied van welvaart. We hebben veel mensen die er warmpjes bij zitten, maar ook erg veel mensen die zeker nu grote moeite hebben met rondkomen.
De gemiddelde Nederlander heeft een vermogen van 114.287 euro, maar dit is een bedrag waar veel mensen toch wel een beetje grote ogen van opzetten. Er zijn namelijk ook meer dan 600.000 huishoudens die helemaal geen spaargeld hebben. De groep mensen die maandelijks maar nét aan rond kunnen komen, en die in de financiële problemen raken als er iets mis gaat, is nog groter.
Problemen door stijgende energietarieven
Op dit moment zijn het voor velen vooral de energietarieven die zorgen voor problemen. Mensen die eerder 150 euro per maand betaalden, gaan nu in bepaalde gevallen al over de 300 euro per maand heen. Huishoudens die een contract met vaste tarieven hebben, hebben hier geen last van. Toch, ook zij zitten niet helemaal veilig. Inmiddels zijn er al meerdere energiemaatschappijen failliet gegaan door de stijgende prijzen. Dit zijn energiemaatschappijen die veel klanten met vaste tariefcontracten hebben. De extra kosten kunnen immers niet worden doorberekend aan deze klanten. Als een energiemaatschappij failliet gaat, dan moeten klanten overstappen. Dit betekent dat ook zij dan met de nieuwe, veel hogere energietarieven te maken krijgen.
Bedrijven moeten de tarieven verhogen
De stijgende energieprijzen werken door tot in de meest uiteenlopende bedrijven. De bedrijven krijgen zelf te maken met hogere energietarieven en kunnen eigenlijk niet anders dan de productprijzen mee te laten stijgen. Op deze manier kunnen zij hun eigen cashflow, in meer of mindere mate, beschermen. Voor de consument betekent dit vooral dat vrijwel alles duurder wordt, van een brood van de bakker tot een pak melk van de supermarkt.
Als alles om ons heen duurder wordt, dan betekent dit dat de koopkracht voor velen steeds verder afneemt. Dit heeft een slechte invloed op de Nederlandse economie, want geld moet blijven rollen. De overheid geeft al langer aan bepaalde zaken te gaan compenseren, maar iets concreets is er nog niet.
Wat kun je zelf doen?
Het zijn zeker niet alleen mensen met lagere inkomens of een uitkering die in deze dure tijd gemakkelijk in de financiële problemen komen. Ook huishoudens met een modaal inkomen beginnen nu al pijn te voelen in de portemonnee, en de prijsstijgingen zijn nog niet voorbij. Het is daarom vooral aan jezelf om zo veel mogelijk te zorgen voor het voorkomen van problemen door de stijgende prijzen. Door inflatie en tekorten loopt alles fors op.
Wat jij in dit geval kunt doen? Blijf alert op de maandelijkse kosten en kijk of je energie / telefonie en internet goedkoper kunt krijgen door over te stappen. Natuurlijk kunnen wij je hier meer duidelijkheid over geven. Wij controleren graag voor je op welke manieren jij kunt besparen. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.