Stijgende energieprijzen; hoe komt dit precies? - wve

Stijgende energieprijzen; hoe komt dit precies?

Dat we te maken hebben met stijgende energieprijzen, dat zal niemand ontgaan zijn. We zien allemaal dat energie steeds duurder wordt en we merken het ook allemaal in meer of mindere mate in de portemonnee. Steeds meer huishoudens in Nederland ervaren grote moeite om de vaste lasten te voldoen, en dit heeft voor een groot deel te maken met de stijgende energieprijzen.

We weten er dus allemaal van, maar we weten lang niet allemaal hoe dit nu precies komt. Wij vertellen je daar graag meer over in dit artikel!

Huishoudens schrikken van maandbedrag

Ook zo geschrokken van de enorme stijging van je energierekening en je maandbedrag? 😲 En dan moet de winter nóg beginnen! Gelukkig staat het team van Wij Vergelijken Energie direct voor je klaar met een oplossing.

Ben je op zoek naar een (goedkoper) energiecontract in deze bijzondere situatie? 👉 Neem dan contact met ons op via 024-2020959 of mail naar: info@wve.nl voor de mogelijkheden! Er zijn namelijk nog wel mogelijkheden om te besparen. Een van onze vertegenwoordigers komt dan graag bij je langs om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend en kosteloos.

Meerdere factoren zorgen voor de stijgende energietarieven

In de huidige economie zijn er meerdere factoren die er op dit moment voor zorgen dat de energieprijzen blijven stijgen. Op de eerste plaats heeft dit te maken met het herstel van de economie direct na de coronapandemie. Dit herstel gaat heel snel, sneller dan verwacht, en dat zorgt voor stijgende grondstofprijzen. Het feit dat we zo veel mogelijk naar duurzame energie over gaan in plaats van gebruik maken van fossiele brandstoffen zorgt ook voor oplopende tarieven.

Dan zijn er ook nog een aantal factoren op internationaal niveau die een rol spelen. Bij zowel de productie als de levering van gas hebben we te maken met internationale belangen. We merken prijsstijgingen omdat ons land voor een groot deel van de markt afhankelijk is. Hier komen de onzekerheden over levering en productie van gas nog bij, die worden veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

Hoe zit het met de energiebelasting?

In september 2021, op Prinsjesdag, werd bekend gemaakt dat Nederlandse huishoudens meer energiebelasting moeten gaan betalen. In 2022 werd dit aangepast en nu betalen we juist minder energiebelasting. De ‘vermindering energiebelasting’, welke voor iedereen gelijk is, werd door de overheid verhoogd van 265 euro naar 824,77 euro. Dit maakt zeker een verschil op de energierekening, en dit kun je zien aan de jaarafrekening van 2022. Gemiddeld levert het een voordeel op van 400 euro per Nederlands huishouden.

Energiemaatschappijen moeten meer betalen

Het spreekt voor zich dat energiemaatschappijen er alles aan willen doen om niet om te vallen, ofwel failliet te gaan. Inmiddels zijn helaas al meerdere energieleveranciers omgevallen, met alle gevolgen van dien. Energiemaatschappijen moeten op dit moment een veel hogere inkoopprijs betalen, zowel voor stroom als voor gas. Om te voorkomen dat de energieleveranciers zelf flinke verliezen gaan draaien is het noodzakelijk om deze hogere inkoopprijzen (deels) door te berekenen aan de klant. Ook dit zorgt voor een stijging van de energieprijzen.

Is overstappen verstandig in deze tijd?

Een belangrijke vraag is wel of het nu, met het oog op de nog altijd stijgende energieprijzen, verstandig is om van energieleverancier over te stappen. Hier is geen simpel antwoord op te geven. Dit is namelijk afhankelijk van diverse factoren, waaronder het soort energiecontract dat je op dit moment hebt, variabel of vast. Voor veel mensen levert een overstap een mooie besparing op, voor anderen juist nu even niet.

WVE helpt je graag als jij wilt weten of je voordeliger uit bent wanneer je overstapt. Wij bekijken of je kunt besparen én wat dan de beste deal voor jou is. Wil jij meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?