Stroomverbruik van een TV: die kan hoog oplopen! - wve

Stroomverbruik van een TV: die kan hoog oplopen!

Het stroomverbruik van de televisie kan nog aardig oplopen wanneer je kijkt naar de kosten per jaar. In veel Nederlandse huishoudens wordt meerdere uren per dag naar de televisie gekeken. Daarnaast blijft de televisie ook vaak in de nacht op stand-by staan, waardoor deze ook energie verbruikt als deze niet aan staat. Hoe zit het eigenlijk precies met het stroomverbruik van een tv en hoe kun je dit stroomverbruik verminderen? WVE geeft je tips.

Hoeveel stroom verbruikt een televisie?

Het is van meerdere factoren afhankelijk hoeveel een televisie precies verbruikt. Een exemplaar met een groot beeldscherm verbruikt vanzelfsprekend een stuk meer dan een kleine televisie, om een voorbeeld te noemen. Dan is er ook nog het verschil tussen plasma schermen, LCD en LED schermen. Daarnaast betaalt niet iedereen hetzelfde energietarief en ook niet iedereen kijkt even veel televisie. Wat je precies betaalt voor het energieverbruik van de televisie is dus niet te zeggen. Kijken we naar een gemiddelde, dan zien we dat er bij een kijktijd van 4 uur per dag een bedrag van 70 euro per jaar aan stroomkosten ontstaat. Blijft de televisie in de nachten op stand-by staan? Dan komt hier nog een klein bedrag bovenop.

Tips om het stroomverbruik van de tv te verlagen

Je kunt meerdere dingen doen om het stroomverbruik van je televisie te verlagen en op die manier ook de energierekening omlaag te brengen. Wij geven je inzicht in 5 tips voor het verlagen van het stroomverbruik van je televisie.

1. Verlaag de helderheid van je scherm

Op een televisie kun je de helderheid van het scherm instellen. Hoe feller het scherm, hoe meer stroom er wordt verbruikt. Je kunt dus al mooi op het energieverbruik besparen door de helderheid van het scherm wat terug te brengen. Je ogen zijn hier snel aan gewend.

2. Koop een nieuwe televisie bewust

Is je televisie aan vervanging toe? Maak dan een bewuste keuze bij de aanschaf van een nieuwe televisie. Het is verstandig om te kiezen voor een kleiner scherm en je kunt bewust kiezen voor een energiezuinige televisie. Dit scheelt zeker op de energierekening. Heb jij een relatief oude televisie, maar werkt deze nog wel? Wees je er dan van bewust dat oude televisies veel meer energie verbruiken dan nieuwe modellen. Het kan dus zeker de moeite zijn om de televisie te vervangen.

3. Schakel alles helemaal uit voor de nacht

In veel Nederlandse huishoudens blijft de televisie in de nacht op stand-by staan. Dit geldt vaak ook voor de digitale ontvanger die bij de televisie hoort. Er wordt dan de hele nacht stroom verbruikt, enkel om het stand-by lampje te laten branden, en dat is zonde. Deze kosten kun je besparen door alles gewoon helemaal uit te schakelen als het niet gebruikt wordt.

4. Beperk het gebruik van HDR

HDR staat voor High Dynamic Range en geeft eigenlijk aan dat er de optie bestaat om televisiebeelden in meer detail, met betere kleur en een optimale helderheid te bekijken. Het is begrijpelijk dat dit voor bepaalde programma’s wenselijk is, maar het is zeker niet altijd nodig. Wanneer je in HDR kijkt, dan verbruikt de televisie meer stroom dan wanneer je de beelden in gewone kwaliteit kijkt, wat vaak ook heel prima is. Ga dus bewust om met het kijken van televisie in HDR.

5. Ga bewust met de televisie om

Het is heel makkelijk. Gewoon de deur uitstappen om de hond uit te laten en de televisie even aan laten staan. Je bent toch zo weer terug. Maar, dan kom je iemand tegen en maak je een praatje, zoals vaak gebeurt als je de hond uitlaat. Ineens ben je langer weg dan je had verwacht en de televisie staat nutteloos aan. Zonde van de kosten! Natuurlijk is dit slechts een voorbeeld. Door bewust met je televisie en het energieverbruik om te gaan wordt het makkelijker om te besparen.

Bespaar op de energierekening met WVE

De energierekening kan behoorlijk hoog oplopen, zeker in deze tijd. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om het stroomverbruik omlaag te brengen. WVE voorziet je altijd van de beste bespaartips. Daarnaast kun je vaak ook besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. WVE zoekt voor jou de meest voordelige energie deal. Wil jij hier meer over weten? Neem dan direct contact op met onze klantenservice. Wij zorgen er graag voor dat jij zo veel mogelijk gaat besparen.

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?