Een computer gebruiken zonder toetsen of de muis aan te raken is onmogelijk. Wanneer je een computer gebruikt, dan gebruik je de muis, het scherm, de toetsen op het toetsenbord en dit allemaal kost stroom. Daar ben je je misschien niet bewust van, maar het is wel zo.
Het stroomverbruik is niet van elke computer hetzelfde. Het maakt bijvoorbeeld verschil hoe oud jouw computer is, wat voor computer het is en op welke manier je gebruikmaakt van jouw computer. Helaas staat in de specificaties van een computer nooit aangegeven hoeveel stroom de computer werkelijk verbruikt. Dit kan ook niet, want de hoeveelheid stroom is afhankelijk van de mate en manier van gebruik. Hoe weet je dan eigenlijk hoeveel stroom jouw computer verbruikt?
Het stroomverbruik van diverse soorten computers
Zoals gezegd is het stroomverbruik van een computer onder meer afhankelijk van wat je met de computer doet. Het stroomverbruik van de computer is dus persoonlijk. Er zijn computers met een voedingsvermogen van 400 Watt, maar er zijn ook computers met een voedingsvermogen van wel 1.200 Watt. Kijken we vervolgens naar het gemiddelde gebruik van een pc, dan komen we op jaarbasis uit op 600 kWh.
Gaat het om een game-pc? Dan ligt het gemiddelde verbruik per jaar al een stuk hoger. We hebben het dan over een gemiddelde van 1.400 kWh. Een game-pc wordt namelijk aanzienlijk meer belast. Tot slot moeten we nog kijken naar de randapparatuur, zoals internetmodems, monitoren en printers. Gemiddeld komt het verbruik van randapparatuur uit op ongeveer 150 kWh.
Laat jij je computer vaak op stand-by staan?
Het is natuurlijk heel makkelijk om de computer op stand-by te laten staan. Het opstarten van een computer kost tijd en aan het begin van je werkdag of game middag heb je helemaal geen zin om te wachten. Toch is het verstandig om je computer wel helemaal uit te zetten als je deze niet gebruikt. In de stand-by stand blijft de computer namelijk ook gewoon stroom verbruiken.
Gemiddeld verbruik je 260 kWh meer stroom per jaar wanneer je er een gewoonte van maakt om de computer in de stand-by modus te plaatsen in plaats van uit te schakelen. Dit verbruik kun je dus gemakkelijk besparen door de computer gewoon uit te zetten.
Hoe zit het met de kosten?
Voor elk beetje stroom dat je verbruikt betaal je natuurlijk. Het stroomverbruik van je computer zorgt voor extra kosten, maar over hoeveel kosten hebben we het dan? Dit is afhankelijk van je energieleverancier en de specifieke tarieven die jij voor stroom betaalt. Gemiddeld betaal je tussen de 200 en 250 euro per jaar aan het stroomverbruik van de computer.
Je kunt deze kosten verlagen door de computer nooit in stand-by stand te zetten of aan te laten staan wanneer je deze niet gebruikt, door gebruik te maken van de energiezuinige stand (indien aanwezig) en door de helderheid van je scherm op een lager niveau te zetten.
Bespaar eenvoudig op je energiekosten
Wil je de energiekosten verder terugdringen? Dan kun je natuurlijk ook zorgen dat je gebruikmaakt van de beste energiedeal. Het is meer dan de moeite waard om regelmatig even te checken of je kunt besparen door over te stappen van energieleverancier. Bij WVE kun je direct vergelijken om de beste energiedeal voor jou te vinden. Stap over en begin direct met besparen!