Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen? - wve

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Als je gebruik wilt maken van zonnepanelen, dan moet je een (kleine) investering doen om ze te kopen. Dit weet iedereen. De aanschaf van zonnepanelen brengt een uitgave met zich mee. Zodra je de zonnepanelen in gebruik hebt ga je direct besparen op de energierekening. Deze besparing zorgt ervoor dat je de investering terug kunt verdienen. Weet jij wat de terugverdientijd is?

Veel mensen vragen zich af of het nu werkelijk financieel interessant is, vooral omdat het vaak niet helemaal duidelijk is wat nu de terugverdientijd van zonnepanelen is. Wij vertellen je hier graag meer over. Wil je graag zonnepanelen op je dak? Wij maken graag een offerte voor je!

Een voorbeeld van de terugverdientijd van zonnepanelen

Graag laten we je op basis van gemiddelden zien wat de terugverdientijd van zonnepanelen is. Stel, je kiest voor de installatie van 10 tot 15 zonnepanelen op je dak. De prijzen lopen erg uiteen, dus vergelijk de prijzen altijd. Laten we zeggen dat je 5.000 euro investeert. Dit is inclusief ongeveer 1.000 euro btw, een bedrag dat je aan de belastingdienst kunt terugvragen. Je bereikt een Wp, ook wel Wattpiek, van 3.960 bij 330 Wp per zonnepaneel.

Op jaarbasis ontvang je gemiddeld 3.500 kWh stroom uit je zonnepanelen. Wanneer we een prijs van 0,22 euro per kWh nemen als gemiddelde stroomprijs, dan bespaar je 780 euro per jaar. Je investeert 4.000 euro, omdat je de btw van ongeveer 1.000 euro terug kunt vragen. Dit betekent dat de terugverdientijd van je zonnepanelen iets meer dan 5 jaar bedraagt.

De invloed van stroomtarieven

Bovenstaande voorbeeld is natuurlijk gebaseerd op gemiddelden. Je kunt de terugverdientijd zelf verkorten door te zorgen voor een zo voordelig mogelijke aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Daarnaast is het zo dat ook de stroomtarieven invloed hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen. Dalen de stroomtarieven? Dan wordt de terugverdientijd wat langer. Deze tijd wordt korter wanneer de tarieven van stroom juist stijgen. Dit is iets wat de tijd zal leren.

Uiteraard is het wel in alle gevallen zo dat je bespaart, waardoor je de investering altijd terugverdient. Bedenk je ook dat zonnepanelen een levensduur hebben van gemiddeld 25 jaar. Verdien je de zonnepanelen in 6 jaar terug, dan betekent dit dus dan je nog 19 jaar financieel voordeel geniet. De omvormer moet in de meeste gevallen wel na tien tot vijftien jaar worden vervangen. De kosten hiervoor liggen op dit moment lager dan 1.000 euro.

Wijziging van de salderingsregeling

Een andere factor om rekening mee te houden is de wijziging van de salderingsregeling, welke vanaf het jaar 2023 wordt gestart. Vanaf dat moment wordt de saldering geleidelijk aan door de regering afgebouwd. Dit betekent vooral dat het belastingvoordeel van zelf opgewekte stroom vanaf dat moment lager wordt op je energiefactuur. Het is dan ook nóg belangrijker om je energieleverancier bewust te kiezen. Anderzijds wordt het direct zelf verbruiken van de stroom die je opwekt aantrekkelijker.

Kies je energieleverancier bewust

Verbruik je op jaarbasis minder stroom dan je zelf opwekt? Dan is de keuze voor de juiste energieleverancier nóg belangrijker. Het bedrag per kWh stroom is niet bij iedere leverancier gelijk. Dit betekent dat de keuze voor een energieleverancier invloed heeft op de terugverdientijd van je zonnepanelen. Jij wilt genieten van een zo kort mogelijke terugverdientijd en dat betekent dat je de energieleveranciers goed moet vergelijken om de meest voordelige keuze te maken. Wij Vergelijken Energie! Via ons vind jij altijd de beste energiedeal, zodat je maximaal profiteert. Neem contact met ons op!

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?