7 Tips om energiezuiniger te wonen - wve

7 Tips om energiezuiniger te wonen

Energiezuiniger wonen is een wens van velen. Dit is ook logisch, want het levert veel belangrijke voordelen op. Wanneer je energiezuiniger woont, dan bespaar je op de maandlasten. De energiefactuur wordt lager en dat betekent dat je maandelijks meer geld overhoudt voor andere dingen.

Daarnaast zorg je natuurlijk beter voor het milieu en energiezuiniger wonen leidt ook tot een hoger wooncomfort, wat natuurlijk altijd prettig is. Hoe kun je nu makkelijk energiezuiniger wonen? Wij geven je graag 7 tips.

1. Minder lang douchen en minder vaak in bad

Als je de hele dag gewerkt hebt of je hebt even lekker gesport, dan wil je natuurlijk douchen. Maar is het nu echt noodzakelijk om er een half uur onder te staan, of een kwartier? Zo veel tijd heb je niet nodig om je goed te wassen. Als je een paar minuten bespaart op je douchetijd, dan levert dit al een flinke energiebesparing op. Natuurlijk is het ook altijd beter om niet zo vaak in bad te gaan. Het vullen van het bad kost gemiddeld drie maal zo veel warm water als wanneer je onder de douche stapt.

2. De isolatie optimaliseren

Een energiezuinige woning is een goed geïsoleerde woning. Zorg dus voor een optimalisatie van de isolatie om energiezuiniger te wonen. Je kunt de vloer / kruipruimte, de wanden en het dak isoleren. Daarnaast kun je zorgen voor HR++ glas voor een betere isolatie. Kieren en naden kun je dichten om ook daar geen warmte meer te verliezen. Je kunt veel doen op het gebied van isolatie, waardoor je goed gaat besparen op de energierekening én geniet van een beter wooncomfort.

3. Gloeilampen vervangen door spaarlampen

Maak je nog gebruik van gloeilampen? Dan is het verstandig om over te stappen op het gebruik van spaarlampen. In de regel zijn spaarlampen iets duurder in aanschaf, maar dit prijsverschil verdien je snel terug door de energiebesparing die je ermee bereikt. Een spaarlamp gaat op de eerste plaats langer mee en verbruikt maar liefst 80 procent minder energie dan een gloeilamp.

4. Witgoed vervangen door zuiniger witgoed

Als je witgoed nog van goede kwaliteit is, dan zal je dit niet zo snel willen vervangen. We hebben het toch over de wat grotere uitgaven. Een paar honderd euro ben je snel kwijt voor een koelkast, een wasmachine of een droger. Maar wordt je witgoed slechter van kwaliteit, of gaat het kapot? Dan is het goed om het te vervangen door witgoed met een positiever energielabel. Tegenwoordig is witgoed altijd voorzien van een energielabel, waardoor het makkelijker is om een energiezuinige keuze te maken.

5. Verminder gebruik van energievretende apparaten

Vaak kun je gemakkelijk energiezuiniger wonen door de meest energievretende apparaten in huis gewoon minder vaak te gebruiken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de droger. Hang de was liever aan de waslijn als deze mogelijkheid er is. Je kunt ook kleiner denken. Weet jij bijvoorbeeld dat de waterkoker één van de meest energievretende apparaten in het huishouden is? Je gebruikt deze waarschijnlijk veel. Je kunt dan ook aardig wat energie besparen door een thermoskan met heet water te vullen en hier gebruik van te maken, in plaats van steeds opnieuw de waterkoker aanzetten.

6. Slimmer verwarmen

Natuurlijk wil je er lekker warm bij zitten als je thuis bent, maar dat betekent niet dat je niet kunt besparen op het verwarmen van je woning. Op de eerste plaats kun je de verwarming uitschakelen in ruimten die niet veel worden gebruikt. Het aanzetten van de verwarming in de badkamer of de slaapkamer is in de meeste gevallen niet echt noodzakelijk. Daarnaast kun je de verwarming lager zetten dan gewoonlijk en hiervoor in de plaats wat meer kleding aantrekken. Ook kun je de verwarming voor de nacht het best terugdraaien naar 15 graden in plaats van deze helemaal uitschakelen. Het opnieuw verwarmen in de morgen kost meer energie dan wanneer de verwarming op 15 graden actief blijft.

7. Verlaag het sluipverbruik

Loop jij wel eens midden in de nacht, in het donker, door je woning heen? Als je dit wel eens doet, dan is de kans groot dat je meerdere lichtjes opmerkt. Een bekend voorbeeld hiervan is natuurlijk het rode lampje van de televisie. De televisie staat uit en dus brandt het rode lampje. Dit betekent dat de televisie nog altijd stroom verbruikt en dit ongemerkte verbruik noemen me sluipverbruik. Je kunt sluipverbruik verminderen, en zelfs voorkomen, door gebruik te maken van stekkerdozen met een schakelaar. Schakel alle stekkerdozen voor de nacht uit en je weet zeker dat er geen sprake is van sluipverbruik.

Wil jij de beste energiedeal?

Energiezuiniger wonen is om meerdere redenen interessant. De belangrijkste reden voor de meeste mensen is toch wel de financiële besparing. Je kunt nog meer besparen door bewust over te stappen, dus door goed te vergelijken en de beste energiedeal af te sluiten. Wij helpen je hier natuurlijk graag bij. Via ons kun je eenvoudig vergelijken en de beste energiedeal vinden. Start direct en profiteer van voordeel. Heb jij interesse? Neem contact met ons op!

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?