8 Tips om de kans op inbraak te verkleinen - wve

8 Tips om de kans op inbraak te verkleinen

Een inbraak in je woning heeft vaak vervelende gevolgen. Op de eerste plaats is er natuurlijk materiële schade. Er kunnen eigendommen worden weggenomen en er ontstaat vaak emotionele schade. Vaak worden er eigendommen met emotionele waarde gestolen en de kans dat deze eigendommen ooit nog worden teruggevonden is in de regel klein.

Hier komt nog bij dat je je vaak niet meer veilig voelt in je eigen woning, dé plek waar je je juist veilig zou moeten voelen. De totale schade van inbraak, op alle vlakken, is groot. Wat kun je doen om het risico op inbraak te verkleinen? Wij geven je graag 8 tips.

1. Privacy of extra gevaar?

Veel mensen houden van privacy in hun eigen woning. Begrijpelijk. Bedenk je wel dat veel privacy ook extra risico’s met zich meebrengt. Een hoge heg, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat niemand kan zien wat er rond jouw huis gebeurt. Dit betekent ook dat inbrekers niet worden gespot als zij in je tuin lopen met verkeerde plannen. Zorg ervoor dat je woning goed zichtbaar is voor extra veiligheid. Inbrekers die makkelijk gezien worden in een tuin gaan liever op zoek naar een andere woning. Ook blijkt dat huizen waar ingebroken wordt, vaak last hebben van herhaal inbraken.

2. Plaats niets onder je ramen

Een goede manier voor inbrekers om je woning binnen te komen is via het raam. Inbrekers gebruiken ramen, die vaak ook nog eens op een kier staan, om binnen te komen. Op de eerste plaats is het natuurlijk altijd goed om alles gesloten te houden als je niet thuis bent. Daarnaast is het verstandig om niets onder je ramen te plaatsen waar een inbreker op kan gaan staan om makkelijk binnen te komen. Denk bijvoorbeeld aan een klikobak of container.

3. Houd kostbaarheden uit het zicht

Het is zo makkelijk om even een laptop op de salontafel te laten liggen, maar bedenk je altijd dat dit ook door de verkeerde ogen gezien kan worden. Inbrekers houden altijd hun ogen open. Zien zij overdag een dure laptop op je tafel liggen? Dan is het risico aanzienlijk dat zij op een later moment terugkomen om in te breken. Houd altijd al je kostbare eigendommen uit het zicht.

4. Vertel je buren dat je weggaat

Het is natuurlijk onmogelijk om je buren steeds een seintje te geven als je de deur uit gaat. Toch, verwacht je dat het erg laat wordt op een feestje of ga je een paar dagen (of langer) weg? Dan is het zeker wel de moeite waard om je buren te laten weten dat je niet thuis bent. Een goede buur houdt een oogje in het zeil en kan melding maken bij de politie bij verdachte activiteiten rondom jouw huis.

5. Laat het lijken alsof je thuis bent

Een bekende tip, maar zeker eentje die ook echt werkt. Laat je woning er altijd uitzien alsof er iemand thuis is. Niets is zo aantrekkelijk voor een inbreker als een woning die compleet donker is. Laat altijd de lichten branden, dus zorg ook voor verlichting als je niet thuis bent, bijvoorbeeld middels een tijdschakelaar. Tegenwoordig kun je veel zaken op afstand regelen met domotica. Je kunt zelfs vanaf je vakantieadres thuis de gordijnen op een vaste tijd open of juist dicht doen. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om te laten lijken alsof je thuis bent, dus maak er zeker gebruik van.

6. Zorg voor goed hang- en sluitwerk

Het ligt misschien voor de hand, maar toch zijn er in Nederland nog aardig wat woningen te vinden die niet voorzien zijn van goed hang- en sluitwerk. Zo zijn er nog woningen die sloten zonder kerntrekbeveiliging hebben. Kijk altijd naar het aantal SKG sterren. Hoe hoger hoe beter. Je wilt het inbrekers zo lastig mogelijk maken om jouw woning binnen te komen, dus zorg voor goed hang- en sluitwerk. Daarnaast is het natuurlijk ook heel belangrijk om echt alles te sluiten als je weggaat, dus ook dat kleinere raam in de badkamer of de toiletruimte.

7. Verlicht de tuin voldoende

Een donkere tuin is perfect voor inbrekers. Zij kunnen door je tuin manoeuvreren zonder dat zij gezien worden vanaf de straat en ook zonder dat zij vanuit binnen gezien kunnen worden. Zij kunnen ongestoord je woning verkennen als je tuin donker is, ook als je gewoon thuis bent. Voorkom dit door je tuin goed te verlichten. Zorg voor standaard verlichting en, in het beste geval, plaats je ook lampen met een bewegingssensor.

8. Schaf een alarmsysteem aan

Je kunt een inbraak ook goed voorkomen door een alarmsysteem aan te schaffen. Maar weinig zaken zijn zo effectief als een alarmsysteem. Het schrikt inbrekers direct af en dat is precies het doel dat jij voor ogen hebt.

Wil jij echt veilig wonen? Dan kun je nu een alarmsysteem via WVE aanvragen. Wij informeren en adviseren je graag! Neem contact met ons op.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?