5 Tips om het sluipverbruik te verminderen - wve

5 Tips om het sluipverbruik te verminderen

Ongemerkt verbruiken we dagelijks onnodig veel energie. We hebben het niet in de gaten, en juist dat zorgt ervoor dat we er ook geen aandacht aan besteden om het verbruik te verminderen. Toch, zeker nu de energieprijzen zo snel stijgen, is het belangrijk om de nodige maatregelen te nemen om vooral ook het sluipverbruik te verminderen.

Wij geven je graag 5 tips om het sluipverbruik in je woning aan te pakken. In dit artikel lees je ze! En het mooie, je kunt ze gelijk toepassen!

1. Check eventueel op de klok ingestelde apparatuur

We kunnen steeds meer van onze apparatuur instellen met een timer. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming, aan de ventilatie, aan de buitenverlichting en zelfs lampen in huis. Controleer alles en kijk of de tijd aangepast kan worden. In de winter is het bijvoorbeeld fijn als de buitenverlichting aan het einde van de middag aan gaat, maar in de zomer hoeft dit pas veel later. Bespaar eenvoudig energie door de klokinstellingen van apparatuur regelmatig na te lopen en bij te stellen.

2. Zet geen apparatuur in stand-by

Loop eens midden in de nacht door je huis, in het donker. Hoeveel lichtjes zie je dan nog branden? Zie je misschien het rode lampje van je televisie die op stand-by staat, of die van de playstation? Ineens zie je overal kleine lichtjes verschijnen en al deze kleine lichtjes geven aan dat iets stroom staat te verbruiken, terwijl jij eigenlijk in bed hoort te liggen en de apparatuur dus niet gebruikt. Voorkom dat apparatuur op stand-by staat. Plaats stekkers van deze apparatuur bijvoorbeeld in stekkerdozen die je met een schakelaar eenvoudig helemaal uit kan zetten.

3. Tijd om te vervangen

Van sommige apparaten weten we dat ze aardig wat stroom verbruiken, maar van andere apparaten hebben we dit eigenlijk niet zo in de gaten. Een mooi voorbeeld hiervan is de waterkoker. Als je de waterkoker voor elk kopje koffie of thee aan zet, dan wordt er enorm veel stroom verbruikt. Beter is het om een thermoskan met gekookt water te vullen, waar je de hele dag mee kunt doen. Nog beter is het om een kraan aan te schaffen waar kokend water uit komt. Check al je apparatuur en kijk welke alternatieven er zijn om het stroomverbruik te verminderen.

4. Schakel energiebeheer in

Steeds meer apparatuur is voorzien van een energiebeheerfunctie, ook wel bekend als powermanagement of eco-stand. Dit is vooral het geval bij moderne, slimme apparatuur. Ga eens na welke apparatuur in jouw woning van deze functie is voorzien en check of de functie ingeschakeld staat. Is dit niet het geval? Dan is het goed om deze functie in te schakelen.

5. Je telefoon sneller opladen

Ben jij iemand die de telefoon de hele nacht aan de lader laat liggen? Weet dan dat er de hele nacht stroom wordt verbruikt, terwijl die niet nodig is. Het is beter om je telefoon op te laden als je wakker bent, zodat je deze van het stroom kunt halen zodra de 100% op de batterij is bereikt. Weet je dat je je telefoon ook nog sneller op kunt laden? Dit doe je door je telefoon in vliegtuigstand te zetten tijdens het opladen. Door dit te doen verbruikt je telefoon helemaal geen stroom meer, waardoor deze veel sneller oplaadt. Doe je dit niet? Dan blijft je telefoon stroom verbruiken als deze oplaadt en blijf je dus ook te maken hebben met sluipverbruik.

Bespaar eenvoudig op de energierekening

Je kunt best veel doen om het energieverbruik, en vooral ook het sluipverbruik, in je woning te verminderen. Dit zal je zeker merken op de energierekening. Daarnaast kun je ook nog op energie besparen door eens te checken of een overstap niet financieel gunstig is. Zeker nu is het heel belangrijk om energieleveranciers te vergelijken en voordeel te pakken waar het kan. Vergelijk alle energieaanbieders direct online via WVE en stap over om van de beste energiedeal te gaan profiteren.

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?