Uitleg: Compensatie voor hoge energieprijzen door overheid - wve

Uitleg: Compensatie voor hoge energieprijzen door overheid

De overheid spreekt al langere tijd over compensatie voor de hoge energieprijzen. Steeds meer mensen hebben moeite met het betalen van de energierekening doordat de energieprijzen door de oorlog in Oekraïne sterk gestegen zijn. De overheid overweegt op dit moment meerdere soorten compensaties. Wij bieden je een overzicht van de compensaties waar de overheid op dit moment aan werkt.

1. Het verlagen van de btw op energie

In Nederland kennen we het hoge en het lage btw-tarief. Een groot deel van de eerste levensbehoeften valt onder het lage btw-tarief van 9 procent, maar voor energie betalen we het hoge btw-tarief van 21 procent. Per 1 juli 2022 wordt het btw-tarief voor energie tijdelijk verlaagd naar het lage tarief, waardoor er een besparing ontstaat van gemiddeld 140 euro per huishouden. Deze verlaging geldt vooralsnog tot en met december 2022, wat betekent dat je in de winter van 2023 (januari/februari) gewoon weer het hoge btw-tarief betaalt.

2. De energiebelasting verlagen

Inmiddels is de energiebelasting al door de overheid verlaagd. Dit plan werd op Prinsjesdag 2021 bekend gemaakt en is doorgevoerd. Dit merk je niet direct op je energierekening, maar kun je merken op de jaarafrekening van je energieleverancier. Je merkt dit financiële voordeel alleen als je dit jaar dezelfde hoeveelheid energie hebt verbruikt dan vorig jaar, of minder. Heb je juist meer energie verbruikt? Dan valt dit financiële voordeel (deels) weg of moet je mogelijk iets bijbetalen.

3. Uitkering voor de lagere inkomens

Huishoudens met een lager inkomen zijn de huishoudens die op dit moment de grootste moeite ervaren om de vaste lasten nog te voldoen. De overheid heeft besloten dat huishoudens met lagere inkomens een direct bedrag gestort krijgen ter compensatie van de hogere energieprijzen. Mensen die een uitkering ontvangen krijgen 200 euro gestort en de Nederlandse gemeenten verhogen dit bedrag met nog eens 600 euro. Op dit moment is er onvoldoende geld beschikbaar om iedereen die bedrag uit te keren die er wel recht op zou hebben. Er is nog geen oplossing voor dit geldtekort gevonden.

4. Het bevriezen van de energieprijzen

Een andere compensatie die de overheid overweegt is het bevriezen van de energieprijzen. De overheid kan ervoor zorgen dat prijzen niet verder mogen stijgen door een beroep te doen op de Prijzennoodwet. Deze wet kan ook worden aangesproken om bijvoorbeeld de prijzen van brandstof te bevriezen. Meerdere partijen uit de Kamer vinden dit een goed plan, maar er is nog geen besluit over genomen.

5. Woningisolatie optimaliseren

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder energie je verbruikt. Het is voor iedereen dus interessant om de woning beter te isoleren en op die manier te besparen op de energiekosten. De overheid denkt nog na over manieren om mensen te stimuleren hun woning beter te isoleren en zo minder energie te verbruiken.

Bespaar zelf meer op je energiekosten

Je kunt meerdere stappen ondernemen om op je energiekosten te besparen. Een goede en vrij makkelijke manier om dit te doen is om te vergelijken. De energietarieven liggen namelijk niet vast en elke aanbieder hanteert eigen tarieven. Vaak kun je met een overstap een mooi bedrag in de maand besparen. WVE, ofwel Wij Vergelijken Energie, vindt voor jou de beste energiedeal. Benieuwd? Vergelijk direct via onze website en start met besparen. Natuurlijk kun je je ook door onze adviseurs laten adviseren. Neem dan contact op met onze klantenservice.

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?