Wat is een variabel energiecontract? - wve

Wat is een variabel energiecontract?

Wanneer je een nieuw energiecontract afsluit, dan kun je kiezen uit een contract voor variabele tarieven of voor vaste tarieven. Kies je voor een energiecontract met vaste tarieven, dan heb je zekerheid over de prijs die je betaalt gedurende de duur van het contract. Dit kan voordelig voor je zijn als de energieprijzen stijgen. Jouw prijs blijft dan gelijk.

Het is nadelig als de energieprijzen zakken, want jouw vaste prijs zakt niet mee. Ergens is het altijd een ‘gok’, want als we iets geleerd hebben van de afgelopen periode, dan is het wel dat energieprijzen ineens heel sterk kunnen veranderen. Wat is nu een variabel energiecontract en wat zijn daar de voor- en nadelen van? Daar vertellen wij je graag meer over.

Wat is een contract met een variabel energietarief?

Zoals gezegd heb je bij een contract met een vast tarief dus altijd te maken met vaste kosten, ofwel een vast eenheidstarief, dat niet met prijsstijgingen of -dalingen meebeweegt. Kies je voor een contract met een variabel energietarief? Dan beweegt jouw eenheidstarief wel mee met prijsstijgingen of dalingen. Het kan daarmee dus zijn dat jouw energietarief stijgt of daalt tijdens de duur van je energiecontract. Een variabel energietarief kent voordelen, maar ook nadelen. Deze bespreken we natuurlijk graag met je.

Wat zijn de voordelen van een variabel energietarief?

Daalt het energietarief, ofwel het eenheidstarief? Dan dalen jouw energiekosten mee. Als de prijzen lager worden, dan worden jouw maandelijkse energiekosten dus ook lager als je een contract met variabel tarief hebt. In de meeste gevallen geldt dat er geen einddatum is gekoppeld aan je contract. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat je boetevrij over kunt stappen naar een andere leverancier als je dat wilt. Dit mag op ieder moment. In bepaalde gevallen wordt er wel een einddatum aan je contract gekoppeld. Het is dus wel de moeite waard om dit te checken.

Een variabel energiecontact kun je ieder moment opzeggen

Zijn er ook nadelen van een contract met variabel tarief?

Ja, er zitten zeker ook wel nadelen aan het hebben van een contract met een variabel energietarief. Het spreekt voor zich dat de energieprijzen niet alleen kunnen dalen, maar ook kunnen stijgen. Als jouw energietarief niet vast staat, dan kan dit dus betekenen dat je ineens met hogere energiekosten te maken krijgt. De energieleverancier kan en mag op ieder moment de energietarieven verhogen. Merk je dat jouw energietarief ineens een stuk hoger ligt? Dan kan het de moeite waard zijn om te ontdekken of het de moeite waard is om over te stappen.

Kies nu voor de beste energiedeal

Het belangrijkst is natuurlijk altijd dat jij zo voordelig mogelijk uit bent met je energie. WVE, ofwel Wij Vergelijken Energie, vindt voor jou de beste deal. Het leven is al duur genoeg. Het is tijd om te gaan besparen! Vergelijk direct, stap over en houd maandelijks geld over voor leuke dingen!

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?