Vast of variabel energietarief; Wat is het verschil? - wve

Vast of variabel energietarief; Wat is het verschil?

Als je wilt overstappen van energieleverancier, dan heb je de keuze uit een vast of variabel energietarief. Dit geldt uiteraard ook als je bijvoorbeeld door faillissement van je huidige energiemaatschappij gedwongen over moet stappen. Bij een nieuw contract heb je in de basis altijd de keuze uit een vast of variabel energietarief. Maar wat is nu precies het verschil en belangrijker nog, wat is voor jou de beste keuze? Wij vertellen je hier graag meer over.

Wat is een energiecontract met variabel tarief?

Als je besluit om een energiecontract met variabel tarief af te sluiten, dan betekent dit eigenlijk dat de energieprijs kan stijgen of dalen tijdens de looptijd. Worden de inkooptarieven voor de energiemaatschappij hoger, dan worden jouw energietarieven dus ook verhoogd. Aan de andere kant, wordt de energie lager voor de energiemaatschappij, dan geldt dit dus ook voor jouw maandprijs. Je hebt dus niet de garantie dat de energieprijs die je betaalt gedurende de looptijd van je contract gelijk blijft. Dit kan voordelig voor je uitpakken, maar ook nadelig. In de meeste gevallen worden de energietarieven twee maal per jaar gewijzigd wanneer dit noodzakelijk is, op 1 januari en op 1 juli.

Wat is een energiecontract met een vast tarief?

Kies je voor een energiecontract met een vast tarief, dan betekent dit dat je gedurende de looptijd van de overeenkomst dezelfde tarieven betaalt voor stroom en gas. Stijgen de energietarieven? Dan blijft jouw maandprijs dus gewoon hetzelfde en heb je geen last van deze stijging. Aan de andere kant gaat jouw energierekening ook niet omlaag als de energie juist goedkoper wordt. Ook in dit geval kan het dus positief of negatief voor je uitpakken. Belangrijk om te weten is wel dat het vaste tarief alleen geldt voor de kosten die daadwerkelijk naar de energiemaatschappij gaan. Bepaalde kosten blijven altijd variabel.

Welke kosten blijven altijd variabel?

Niet alle kosten die je betaalt aan de energieleverancier zijn uiteindelijk ook echt voor de energieleverancier. Dit is wel het grootste deel van de kosten die je terugvindt op je maandelijkse factuur. De kosten die direct naar je energiemaatschappij gaat zijn vast wanneer je een vast contract hebt. De overige kosten zijn variabel. Het gaan dan om de netbeheerkosten, de ODE (Opslag Duurzame Energie) en de overheidsheffingen. Deze zijn namelijk voor iedereen gelijk, ongeacht een vast of variabel energiecontract. Je betaalt deze kosten binnen het totaalbedrag aan je energieleverancier, maar deze geeft de betreffende bedragen voor aan de netbeheerder en de Nederlandse overheid.

Voor hoeveel jaar sluit je een energiecontract af?

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract heb je niet alleen de keuze uit een vast of variabel tarief. Je hebt ook de keuze uit diverse termijnen voor de looptijd. Zo kun je een contract afsluiten voor de duur van een jaar, maar ook voor 2, 3 of bijvoorbeeld 5 jaar. Ook dit is een belangrijke keuze. Het is namelijk zo dat je met boetes te maken krijgt als je eerder wilt overstappen dan op het moment dat je contract afloopt. In bepaalde gevallen worden deze boetes door je nieuwe energieleverancier betaald, maar niet altijd. Het is een risico dat je niet wilt nemen.

Wat is de beste optie voor een nieuw energiecontract?

Wanneer we kijken naar een jaar aan uitgaven, dan zien we dat een energiecontract met een vast tarief gemiddeld genomen financieel voordeliger is. Zeker in deze tijd, waarin de energieprijzen de pan uit rijzen, ervaren mensen met een vast tarief maximaal financieel voordeel.

Toch is het ook altijd belangrijk om je er bewust van te blijven dat de toekomst nooit te voorspellen is, zeker niet wat energietarieven betreft. Het is altijd goed om, op het moment dat je wilt overstappen, de diverse mogelijkheden te vergelijken. Zo vind je eenvoudig de beste deal. Als jij ook wilt profiteren van de beste deal, dan vind je deze via de website van WVE. Start direct en profiteer! Heb jij interesse? Neem dan contact met ons op!

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?