Veilig internetten met onze 10 tips - wve

Veilig internetten met onze 10 tips

Internetten. Velen doen het dagelijks, voor werk, voor school of gewoon voor wat leuk tijdverdrijf. Er is ook niets mis mee, maar het is wel heel belangrijk dat je je altijd goed bewust blijft van de risico’s van internet. Juist omdat we zo veel gebruik maken van internet vergeten we snel dat we niet volledig veilig zijn op internet. We kunnen slachtoffer worden van hackers, van internetfraude en andere ellende waar we ver van weg willen blijven. Het is daarom goed om bewust te blijven en de veiligheid op internet te verhogen. WVE geeft je graag 10 tips voor veilig internetten.

1. Voer updates altijd direct uit

Al je apparaten met internet krijgen regelmatig een update. Als dit niet automatisch gebeurt, dan krijg je een melding dat er een update klaarstaat. Voer deze altijd direct uit. Internetcriminelen zijn voortdurend bezig met nieuwe ‘gaten’ in het internet te vinden om misbruik van te maken. Deze gaten worden gedicht met updates. Stel updates dus liever niet uit, en als je het wel echt uit moet stellen, voer de update dan altijd zo snel mogelijk uit.

2. Maak gebruik van slimme wachtwoorden

Ga verstandig met wachtwoorden om. Dat betekent op de eerste plaats dat je kiest voor een sterk wachtwoord. Een naam van je huisdier, je geboortedatum of een bankrekeningnummer zijn absoluut niet veilig in je wachtwoord. Kies voor een wachtwoord met een sterke combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Daarnaast is het ook verstandig om voor elk programma en elk account een ander wachtwoord te gebruiken. Natuurlijk is het lastig om al die wachtwoorden te onthouden. Gebruik hiervoor een handige wachtwoordmanager.

3. Wees je bewust van fake berichten

We kennen ze allemaal wel, de fake berichten. We hebben het dan over phishing. Veel mensen krijgen met regelmaat te maken met dit soort fake berichten via de mail, maar ze komen zeker ook voor via SMS en bijvoorbeeld via WhatsApp. Het is belangrijk om altijd alles goed te controleren. Tegenwoordig kunnen fake berichten er heel realistisch uitzien, bijna niet van echt te onderscheiden. Bedenk je dat jouw bank je nooit zal vragen om je pincode, bijvoorbeeld, en ook niet zal vragen om een bedrag over te maken om je rekening te verifiëren of een nieuwe pinpas te krijgen. Klik nooit zomaar op linkjes. Kortom, doe nooit zomaar iets, maar controleer altijd of een bericht echt is voordat je actie onderneemt.

4. Gebruik geen onveilige websites

Een website is een website, zou je denken. Toch is dit zeker niet het geval. Niet alle websites zijn vanzelfsprekend veilig om te gebruiken. Hoe weet je nu of een website beveiligd is of niet? Dit kun je zien aan de url. Een veilige website heeft ‘https’ in de url staan en een onveilige website heeft hier ‘http’ staan. De ‘s’ staat voor secure en heeft aan dat de website voorzien is van een SSL-certificaat voor een goede beveiliging. Vul nooit gegevens in op een onveilige website.

5. Luister naar je gevoel

Zeker als je met regelmaat websites en webwinkels bezoekt heb je een goed gevoel ontwikkeld voor wat juist is en wat niet. Zegt je gevoel dat er iets niet klopt? Luister dan naar dit gevoel en verlaat de website of webwinkel. Helaas zijn er veel websites en vooral ook heel veel webwinkels die zich bezighouden met oplichtingspraktijken. Daar wil je ver van weg blijven. Heb je het gevoel dat er iets niet helemaal in orde is? Luister dan altijd naar dit gevoel, want meestal klopt het.

6. Gebruik liever geen openbare wifi

Tegenwoordig kun je vrijwel overal gebruik maken van wifi. Dit kan bijvoorbeeld in ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook in cafés en grotere warenhuizen. Je kunt voor basis internetgebruik vaak prima gebruik maken van een openbare wifi connectie, maar wees je dan wel heel bewust van wat je doet. Het is niet aan te raden om je bank app te openen of je persoonlijke gegevens bij een webwinkel in te vullen als je gebruik maakt van een openbare verbinding. Is het niet noodzakelijk om gebruik te maken van openbaar wifi? Doe het dan liever niet.

7. Wees voorbereid op een mogelijke aanval

Je verwacht het nooit, maar iedereen kan het doelwit worden van een hacker of internetcrimineel. Zelfs met de beste beveiliging kan je dit overkomen. Het is belangrijk om je daar bewust van te zijn. Bewaar je bestanden, waaronder ook foto’s en video’s, daarom nooit op enkel één device, maar maak back-ups. Als je dan onverhoopt met een cyberaanval te maken krijgt, dan ben je in elk geval niet alles kwijt.

8. Stel de 2-staps verificatie in

Steeds meer programma’s en apps maken het mogelijk om een 2-staps verificatie in te stellen. Dit betekent dat je niet alleen inlogt met een gebruikersnaam en een wachtwoord, maar dat je vervolgens nog iets anders moet invoeren om in te kunnen loggen. Dit kan bijvoorbeeld een SMS-code of je vingerafdruk zijn. Dit maakt het aanzienlijk lastiger voor hackers om in te loggen op jouw account. Is er de mogelijkheid om een 2-staps verificatie in te stellen? Doe dit dan zeker.

9. Zorg voor een goed antivirusprogramma

Een antivirusprogramma is bedoeld om voortdurend te controleren wat je op internet doet en in hoeverre dit veilig is. Wil je bijvoorbeeld per ongeluk naar een onveilige website gaan? Dan krijg je een waarschuwing en kun je je bedenken. Virussen worden tegengehouden en je bent gewoon een stuk veiliger met een goed antivirusprogramma. Het is daarom verstandig om deze op al je apparaten met internet te gebruiken.

10. Ga altijd bewust met internet om

We delen tegenwoordig veel via internet. Zo delen we bijvoorbeeld vakantiefoto’s met onze vrienden op social media. Leuk natuurlijk, maar als je jouw vakantiekiekjes vanaf het strand op social media zet in een openbaar bericht, dan kunnen inbrekers ook zien dat jij niet thuis bent. Het risico op inbraak neemt toe. Dit is slechts een voorbeeld van hoe gemakkelijk het eigenlijk is om extra risico’s in de hand te werken. Een heel belangrijke tip voor veilig internetten is dan ook: ga altijd bewust met internet om en wees slim in wat je wel en niet deelt.

Bespaar op de kosten voor internet

De kosten voor internet zijn de laatste jaren gestegen. Toch kijken veel mensen niet naar wat het financieel op zou kunnen leveren als er van aanbieder wordt gewisseld. Vaak loont het om over te stappen. WVE controleert graag voor jou of jij ook kunt gaan besparen en gaat op zoek naar de beste internet deal. Ben jij benieuwd naar wat wij precies voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?