Alle voor- en nadelen van een telefoonverzekering - wve

Alle voor- en nadelen van een telefoonverzekering

Een telefoonverzekering afsluiten voor je smartphone, is dat nu handig of eigenlijk nutteloos? We zeggen vaak makkelijk ‘nee’ tegen een telefoonverzekering, want ‘het brengt alleen maar extra kosten met zich mee’. Maar wat als je smartphone kapot gaat? Een reparatie is prijzig. Voor velen blijft het toch maar de vraag of die telefoonverzekering het nu wel waard is of niet. Natuurlijk vertellen wij je er graag meer over.

Wat zijn de voordelen van een telefoonverzekering?

Laten we eerst eens kijken naar de voordelen van een telefoonverzekering voor je smartphone, want die zijn er zeker. Een telefoonverzekering hoeft op de eerste plaats niet duur te zijn. Je kunt je toestel vrij goedkoop verzekeren. Uiteraard is dit wel mede afhankelijk van de dekking die je kiest. Hier komen we later op terug. Een ander voordeel is wel dat een telefoonverzekering meer dekt dan hetgeen gedekt wordt vanuit de toestelgarantie. Daarnaast heb je met een telefoonverzekering ook gewoon zekerheid dat je een reparatie kunt laten uitvoeren als er schade ontstaat. Reparaties zijn vaak duur en kunnen niet zomaar door iedereen zelf betaald worden.

Wat zijn de nadelen van een telefoonverzekering?

Natuurlijk zijn er ook wel wat nadelen. Je hebt te maken met een eigen risico, waardoor kleine reparaties aan je toestel in veel gevallen alsnog geheel of gedeeltelijk zelf betaald moeten worden. Daarnaast is het vaak lastig om te bewijzen dat schade is ontstaan buiten je eigen schuld om of dat je toestel is gestolen. Als je dit niet goed kunt bewijzen, dan bestaat het risico dat de verzekeraar niets uitkeert. Tot slot moet je er altijd rekening mee houden dat de dagwaarde van je smartphone in de regel erg snel daalt. Van een uitgekeerd bedrag kun je dan ook in de meeste gevallen geen nieuw toestel kopen.

Kijk goed naar welke dekking je nodig hebt

Je hebt zelf de beste kijk op de risico’s die jij loopt. Gebruik je de telefoon alleen in je eigen woning? Dan is het risico op diefstal kleiner dan wanneer je het toestel regelmatig in de trein gebruikt, bijvoorbeeld. Heb je een inboedelverzekering? Controleer dan of je smartphone vanuit deze verzekering al is verzekerd, wat er zijn verzekeraars die dit doen. Je telefoon is dan dus al verzekerd. Wil je een telefoonverzekering afsluiten, ga dan na wat voor dekking jij nodig hebt. Iedere telefoonverzekeraar biedt namelijk een eigen dekking, dus de dekkingen zijn niet bij iedere aanbieder hetzelfde. Zo is de schade bij diefstal of verlies van het toestel bij de ene aanbieder wel verzekerd en bij de andere niet. Check dus altijd de dekking én de bijbehorende voorwaarden.

Kijk goed naar het eigen risico

Een eigen risicobedrag kan bij de ene verzekeraar 100 euro zijn en bij de andere partij wel 500 euro. Als het eigen risico erg hoog ligt, dan betekent dit dat je zelf een behoorlijk bedrag moet betalen als er iets gebeurt. Zeker als je toestel zelf niet heel erg duur is, dan kan een hoog eigen risico je gewoon echt tegenstaan. Let dus goed op de hoogte van je eigen risico en op de voorwaarden. Moet je altijd een eigen risico betalen of zijn er uitzonderingen?

Wat krijg je vergoed als je telefoon écht stuk is?

Je telefoon is écht stuk. Deze kan niet meer gerepareerd worden. Je kunt dus eigenlijk niet anders dan gewoon een nieuw toestel kopen. Of je sluit een nieuw abonnement af. Gelukkig heb je daar een verzekering voor. Je wilt op dit moment niet ontdekken dat je eigenlijk helemaal niet zo veel terugkrijgt dan je wel had verwacht. Check dit dus van tevoren. Er zijn verzekeraars die een vast bedrag uitkeren, maar er zijn er ook die werken met afschrijving. Een smartphone is na een jaar gebruik nog maar iets meer dan de helft van de aankoopprijs waard. Dan zijn er ook nog verzekeraars die helemaal niets uitkeren als je telefoon ouder is dan een vastgesteld aantal jaren. Let hier dus goed op!

Een telefoonverzekering is al mogelijk enkele euro’s per maand

Let goed op de kosten van een telefoonverzekering

Er wordt vaak gedacht dat een telefoonverzekering prijzig is. Dit kan, maar hoeft zeker niet. Wil jij geen 10 of 15 euro per maand betalen voor een verzekering waar je mogelijk nooit gebruik van hoeft te maken? Dat begrijpen we! Gelukkig zijn er ook telefoonverzekeringen voor maar een paar euro per maand. De prijs hangt onder meer samen met je toestel, met de specifieke dekking en natuurlijk met het eigen risico.

Kies altijd zelf je telefoonverzekering

Vaak krijg je direct bij aanschaf van een telefoon de optie om deze te verzekeren. Dit geldt meestal ook als je een abonnement met toestel afsluit. In deze gevallen krijg je een standaard verzekering als je akkoord gaat. Dit betekent in de regel dat de aanbieder van de telefoon de telefoonverzekering afsluit. Je hebt hierdoor geen vrije keuze aan verzekeraar en dat betekent in de meeste gevallen dat je meer betaalt dan nodig. Kies daarom altijd zelf je telefoonverzekering. Wij helpen je natuurlijk bij het kiezen van de juiste telefoonverzekering voor jouw toestel. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Wil jij meer weten? Neem dan contact met ons op.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?