Veel gestelde vragen over warmtepompen - wve

Veel gestelde vragen over warmtepompen

Warmtepompen bieden veel interessante voordelen, maar vragen wel om een investering. Ze leveren je veel op, maar om hiervan te profiteren moet je eerst geld uitgeven. Dit is te vergelijken met het principe van zonnepanelen. Je investeert eerst, verdient de investering terug en gaat daarna flink besparen. We krijgen met regelmaat vragen over warmtepompen. Daarom geven wij antwoord op de 5 meest gestelde vragen over warmtepompen.

Hoeveel moet ik investeren in een warmtepomp?

Wanneer je een hybride warmtepomp koopt, dan moet je rekening houden met een bedrag vanaf € 4.500,-. Dit is de totaalprijs, dus inclusief professionele installatie van de warmtepomp. Toch is dit niet de prijs die je daadwerkelijk betaalt. Er zijn namelijk subsidies actief waar je gebruik van kunt maken als je in duurzame energie investeert. In het geval van een hybride warmtepomp geldt dat de subsidie hoger wordt naarmate het vermogen van de warmtepomp hoger ligt. Koop je een model met een vermogen van 5 kW, dan kun je al rekenen op een subsidiebedrag van minimaal € 1.500,-.

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten hoe lang een warmtepomp meegaat. Het moet de investering namelijk wel waard zijn. De exacte levensduur van en warmtepomp is afhankelijk van diverse zaken, zoals het onderhoud, de compressor en natuurlijk ook de kwaliteit. Een warmtepomp gaat in de regel langer mee dan een cv-ketel, omdat de hittebelasting lager ligt. Gemiddeld gaat een warmtepomp 15 tot 20 jaar mee, maar er zijn modellen die een levensduur van wel 30 jaar kennen.

Hoe snel heb ik de investering terugverdiend?

Hoe snel je jouw investering in een warmtepomp terug kunt verdienen is van meerdere factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van de hoogte van de subsidie die je ontvangen hebt, van de uiteindelijke prijs die je hebt geïnvesteerd en van de opbrengst, ofwel de besparing, die de warmtepomp je oplevert. Zorg je voor goed onderhoud, het regelmatig controleren van de juiste instellingen en kierdichting, dan zorg je eenvoudig voor een hoger rendement en daarmee een kortere terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd ligt rond de 8 jaar.

Is de warmtepomp echt zo veel beter dan de cv-ketel?

Ja, de warmtepomp is zeker beter dan de cv-ketel om meerdere redenen. Op de eerste plaats is een warmtepomp veel beter voor het milieu. De cv-ketel stoot namelijk meer CO2 uit dan een warmtepomp. Daarnaast neemt je gasverbruik ook af en dat merk je op de energierekening. Je kunt er nóg meer financieel voordeel uithalen wanneer je ook zonnepanelen installeert. Op deze manier maak je je woning een stuk duurzamer en kun je het energielabel van je huis verbeteren, waardoor je woning direct meer waard wordt.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Een woning is in de basis goed geschikt voor het gebruik van een warmtepomp wanneer de isolatie optimaal is. Woningen die gebouwd zijn vóór het jaar 2010 zijn meestal niet optimaal geïsoleerd wanneer er na de bouw van de woning geen maatregelen zijn genomen om de woning te verduurzamen. Het warmteafgiftesysteem en de isolatie van de woning moeten goed in orde zijn als je een warmtepomp wilt gaan gebruiken. Is dit nog niet het geval? Dan is het verstandig om eerst deze zaken aan te pakken.

Wil jij investeren in een warmtepomp?

Ben jij van plan om te gaan investeren in een warmtepomp? Dan wil je zeker zijn van een goed rendement. Het is daarom belangrijk om je keuzes bewust en goed geïnformeerd te maken. Wij helpen je hier graag bij. Via ons kies je altijd voor de beste deal, ook wanneer je direct zonnepanelen aan wilt schaffen. Vraag een vrijblijvende offerte bij ons aan of neem contact op met één van onze ervaren adviseurs.

 

 

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?