Wonen zonder gasverbruik; hoeveel energie verbruik je dan? - wve

Wonen zonder gasverbruik; hoeveel energie verbruik je dan?

Nederland krijgt steeds meer gasvrije woningen. Nieuwbouwwoningen worden gasvrij gebouwd en bestaande woningen worden gasvrij gemaakt. Het is dan ook zo dat het hele land van het aardgas af moet zijn in 2050, volgens de gestelde klimaatdoelen. Wat veel mensen verwachten als zij de woning gasvrij maken, is dat de gasprijs vervalt en er verder niets verandert aan de energierekening. Dit is niet juist. Het is namelijk zo dat je stroomverbruik stijgt als je geen gas meer gebruikt.

Je gaat zeker wel besparen door gasvrij te wonen

Het stroomverbruik neemt toe wanneer je gasvrij gaat wonen. Je verbruikt totaal geen gas meer, dus hiervoor hoef je vanzelfsprekend ook niet meer te betalen. Dit betekent helaas niet dat er niets gebeurt met je stroomrekening. Je gaat meer stroom verbruiken dan wanneer je gas gebruikt in je woning, dus je stroomtarief stijgt. Toch ga je zeker wel besparen als je helemaal gasvrij gaat wonen. De tarieven voor stroom liggen namelijk een stuk lager dan de tarieven van gas.

Waarom ga je meer stroom verbruiken?

Zaken die nu op gas gaan worden vervangen door alternatieven die werken op stroom. Zo wordt bijvoorbeeld het gasfornuis vervangen door een elektrische kookplaat. Wanneer je kookt verbruik je dus geen gas meer, maar je gaat in plaats daarvan elektriciteit verbruiken als je kookt, terwijl dat nooit eerder het geval was. Wissel je je brandstofauto in voor een elektrische auto? Dan kom je op hetzelfde principe uit. Je bespaart op de brandstofkosten, maar je gaat meer betalen aan elektriciteit.

De auto moet immers toch opgeladen worden. Zo zie je dat alles wat op gas gaat eigenlijk wordt vervangen door het alternatief op stroom, en daarom gaat je stroomverbruik omhoog. Heb je een elektrische auto, woon je in een gemiddelde woning en bestaat het huishouden uit drie personen? Dan moet je rekenen op een gemiddeld stroomverbruik van 10.500 tot 15.000 kWh op jaarbasis.

Het stroomverbruik verminderen in je woning

Natuurlijk kun je zelf wel de nodige stappen ondernemen om het stroomverbruik in en om je woning zo veel mogelijk te beperken. Koop bijvoorbeeld een kokend waterkraan, zodat je bespaart op het gebruik van de waterkoker, laat je woning isoleren en beperk de tijd waarin je onder de douche staat. Schakel apparaten uit die je niet gebruikt en laat deze niet op stand-by staan, ga bewust om met de verlichting in huis en droog je was buiten in plaats van in de droogtrommel. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om het stroomverbruik in en om je woning te verlagen.

Bespaar op de stroomkosten met zonnepanelen

Je kunt niet alleen zorgen voor een lager verbruik van stroom in je gasvrije huis, maar je kunt natuurlijk ook besparen op de stroomkosten. Dit doe je door zonnepanelen te laten installeren. Wil jij de beste deal voor een zonnepaneleninstallatie? Vraag dan via WVE direct een vrijblijvende offerte aan en profiteer van de beste deal! Uiteraard staan wij ook voor je klaar wanneer je behoefte hebt aan een deskundig advies. Neem vrijblijvend contact op met één van onze ervaren adviseurs.

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?