Zonnepanelen kopen? 5 punten om op te letten! - wve

Zonnepanelen kopen? 5 punten om op te letten!

Steeds meer mensen willen zonnepanelen kopen. Zeker nu de energieprijzen de pan uit rijzen ontstaat er steeds meer interesse in de zonnepanelen. Dit is ook logisch, want het opwekken van de eigen energie zorgt voor een flinke besparing op de energierekening. Hoe minder energie je hoeft te verbruiken van een energieleverancier, hoe voordeliger je uit bent.

Wel is het belangrijk om goed op een aantal zaken te letten als je zonnepanelen wilt kopen. Zo is het niet altijd rendabel én het is belangrijk om goed te kijken naar welke zonnepanelen het best passend zijn voor jouw situatie. WVE geeft je inzicht in 5 punten om op te letten als je zonnepanelen wilt kopen.

1. De te realiseren hellingshoek

De hellingshoek is heel belangrijk als het gaat om het plaatsen van zonnepanelen. Een hellingshoek van 35 graden is optimaal. Dit kan makkelijk worden bereikt op een schuin dak, maar op platte daken is dit lastiger. Uiteraard is het mogelijk om de zonnepanelen schuin te installeren, maar met een hellingshoek van 35 graden wordt er veel schaduw op een plat dak veroorzaakt, waardoor er aanzienlijk minder zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd. In de meeste gevallen wordt voor een plat dak daarom een hellingshoek van 10 graden geadviseerd.

2. De aanwezigheid van schaduw op het dak

Lang niet alle daken liggen volledig in de zon. Omliggende gebouwen of bijvoorbeeld hoge bomen kunnen zorgen voor schaduwplekken op het dak. Daarnaast speelt de baan van de zon natuurlijk ook een rol. Daken die op het noorden liggen krijgen niet of nauwelijks zon, afhankelijk van de specifieke situatie. Wanneer er schaduwplekken op het dak aanwezig zijn, dan is het belangrijk dat de panelen die deels in de schaduw liggen geen negatieve invloed uitoefenen op de overige zonnepanelen. Dit wordt voorkomen door een micro-omvormer of een power optimizer aan te schaffen.

3. De beschikbare ruimte op het dak

Uiteraard is niet elk dak even groot. Er zijn heel grote daken, waarop relatief veel zonnepanelen geplaatst kunnen worden, maar er zijn natuurlijk ook vrij kleine daken en daken met obstakels die de plaatsing van zonnepanelen in de weg zitten. Het is altijd goed om de beschikbare ruimte te controleren en op basis daarvan te bepalen welke zonnepanelen de beste keuze zijn. Soms is het verstandig om zonnepanelen aan te schaffen in een afwijkende vorm of een afwijkende afmeting, zodat er meer zonnepanelen geplaatst kunnen worden op het beschikbare oppervlak.

4. De richting van plaatsing van de zonnepanelen

Er wordt wel eens gedacht dan zonnepanelen alleen rendabel zijn wanneer het dak volledig op het zuiden is gericht, maar dit is niet juist. Kunnen de zonnepanelen richting het westen, het zuidwesten, het oosten of het zuidoosten worden gericht, dan zijn zonnepanelen in veel gevallen nog altijd rendabel. De opbrengst is wel iets lager dan wanneer de zonnepanelen richting het zuiden kunnen worden geplaatst. Kijk daarom altijd goed naar de plaatsingsmogelijkheden om te bepalen of zonnepanelen rendabel zijn. Uiteraard kan een professional je hierbij adviseren.

5. De totale investering

De ene aanbieder is de andere niet. Daarnaast is het ook zo dat er verschillende soorten zonnepanelen zijn. Natuurlijk wil je zeker zijn dat je de beste keuze maakt. Dan gaat het niet alleen om het behalen van het beste rendement, maar uiteraard ook om het doen van de meest interessante investering.

Niemand wil te veel betalen, zeker niet in deze tijd. WVE zorgt er graag voor dat jij kunt profiteren van de beste deal op zonnepanelen. Wil jij meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Wij informeren en adviseren je graag.

Delen:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?