Zonnepanelen kopen of huren – Wat is verstandig? - wve

Zonnepanelen kopen of huren – Wat is verstandig?

Als je zelf energie wilt gaan opwekken met zonnepanelen, dan heb je in de basis twee mogelijkheden. Je kunt de zonnepanelen kopen, maar je kunt ook zonnepanelen huren. In beide gevallen kun je gaan besparen op de energierekening door zelf energie op te wekken. De grote vraag is vooral: is het nu verstandiger om zonnepanelen te kopen of juist of ze te huren? Wij geven je hier graag meer informatie over in dit artikel

Het huren van zonnepanelen klinkt interessant

Je kunt zonnepanelen huren tegen een vaste prijs per maand. Hierdoor weet je precies waar je aan toe bent als het om de kosten gaat. Je hoeft geen grotere investering te doen, maar betaalt gewoon maandelijkse termijnen voor de huur van de zonnepanelen. Dit klinkt heel interessant, en in de basis is het dat ook, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de nadelen van zonnepanelen huren.

Je zit in de meeste gevallen aan een overeenkomst voor de huur vast. Wil je er eerder vanaf? Dan krijg je meestal een boete. Het huurtarief mag elk jaar worden verhoogd, waardoor je geen zekerheid van de huurprijs hebt over de hele huurtermijn gerekend. Daarnaast ben je op de lange termijn met huren duurder uit dan wanneer je de zonnepanelen koopt.

De investering als je zonnepanelen koopt

Het belangrijkste nadeel van zonnepanelen kopen, volgens velen, is het feit dat er een aardige investering gedaan moet worden. Een gemiddelde woning wordt voorzien van ongeveer 12 zonnepanelen, waarvoor de kosten gemiddeld rond de 5.000 euro liggen. Zetten we dit tegenover de energieprijzen waar we vandaag de dag mee te maken hebben, dan zien we ook een belangrijk voordeel. Juist doordat je nu nog meer kunt besparen op de energiekosten, omdat de energiekosten hoger dan ooit liggen, heb je de investering in gemiddeld 5,5 jaar al terugverdiend. Zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar.

Financiële voordelen van zonnepanelen kopen

Je kunt nog tot het jaar 2030 voordeel halen uit de salderingsregeling, die vanaf 1 januari 2023 langzaamaan afgebouwd gaat worden, met 9 procent per jaar. Daarnaast profiteer je van financiële voordelen op fiscaal gebied. Je kunt namelijk de btw op zowel de aanschaf als de installatie van de zonnepanelen terugvragen. Een ander interessant financieel voordeel is dat je woning meer waard wordt. Een woning met eigen zonnepanelen is duurzamer en kan worden voorzien van een positiever energielabel. Hierdoor wordt je woning direct meer waard op de woningmarkt.

Conclusie: zonnepanelen kopen is altijd beter

Wanneer we alleen al naar het financiële plaatje kijken van zonnepanelen kopen en van zonnepanelen huren, dan kunnen we al constateren dat het verstandiger is om de zonnepanelen te kopen. Het vraagt om een investering, maar uiteindelijk is het financiële voordeel een stuk groter. Heb jij interesse in een zonnepanelen installatie? Vraag dan via onze website direct een vrijblijvende offerte aan en ga profiteren van de beste deal. Wil je eerst meer informatie of een deskundig advies? Dan zitten onze adviseurs voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?