Zonnepanelen en salderingsregeling vanaf 2023; zo zit het - wve

Zonnepanelen en salderingsregeling vanaf 2023; zo zit het

Wanneer je zonnepanelen hebt, en je wekt meer stroom op dan je verbruikt, dan kun je deze stroom aan het net terug leveren. Al langere tijd wordt er veel gezegd over de salderingsregeling. Deze werd eerder dan ook uitgesteld, omdat het wetsvoorstel controversieel werd verklaard in 2021. De salderingsregeling zal nu vanaf 1 januari 2023 worden afgebouwd. Na het in werking treden van deze nieuwe regeling kun je nog altijd energie terug leveren aan het net, waardoor je een vergoeding ontvangt. De nieuwe salderingsregeling zorgt er wel voor dat de te betalen energiebelasting verandert.

Hoe wordt de salderingsregeling afgebouwd?

Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling elk jaar met 9 procent afgebouwd totdat deze uiteindelijk uitkomt op 0. Dit zal gebeuren in 2031. Dit betekent dat je in 2023 nog 91 procent mag salderen van de stroom die je opwekt. Het jaar daarop gaat het om 82 procent en in 2025 gaat het nog om 73 procent. Zo gaat het verder tot de teller in 2031 op 0 terecht komt. De energie die je aan het net wilt terug leveren mag dus voor een steeds kleiner deel worden gesaldeerd. In 2030 is er nog 28 procent over en in 2031 wordt de teller in één keer helemaal naar 0 gebracht.

Belasting betalen over het verschil

Voor veel huishoudens geldt dat er meer stroom wordt opgewekt met de zonnepanelen dan dat er in en om de woning wordt verbruikt. Het teveel aan opgewekte stroom kan worden terug geleverd aan het net. Dit blijft ook zo na 2023 en ook de vergoeding die je hiervoor ontvangt blijft. Waar zit het verschil dan wel in als het percentage terugloopt? Dat verschil zit in de ODE en de energiebelasting. Je mocht eerst 100 procent salderen en vanaf 2023 mag je maar 91 procent salderen.

Je moet ODE en energiebelasting betalen over dit verschil. Wanneer we uit moeten gaan van gemiddelden, dan betekent dit dat je door de verlaging van 9 procent ongeveer 20 euro meer gaat betalen in dat jaar. Uiteindelijk, als de salderingsregeling op 0 staat, betaal je naar schatting per jaar ongeveer 130 euro meer dan je nu doet.

Zonnepanelen blijven wel nog steeds een goede keuze

Er zijn mensen die denken dat het aanschaffen van zonnepanelen minder interessant wordt door de nieuwe salderingsregeling. Dit is echter niet juist. Het wordt juist interessanter om de energie die je opwekt zelf te gaan verbruiken, zodat je kunt besparen op de energierekening en uiteindelijk toch voordeliger uit bent. Daarnaast is het ook gewoon beter voor het milieu en zorg je ervoor dat je woning duurzamer is. Dit leidt weer tot een beter energielabel van je huis en daarmee ook een hogere woningwaarde. Hier staat tegenover dat de aanschaf van zonnepanelen steeds voordeliger wordt, waardoor het financieel gezien steeds interessanter wordt om zonnepanelen te laten plaatsen.

Wil jij ook profiteren van de voordelen van zonnepanelen?

De aanschaf van zonnepanelen is nog altijd interessant. De ervaren adviseurs van WVE adviseren je graag op vrijblijvende basis. Daarnaast kun je via onze website direct een vrijblijvende offerte voor zonnepanelen aanvragen, zodat je gegarandeerd profiteert van de beste deal. Vraag jouw offerte voor zonnepanelen vandaag nog bij ons aan!

Delen:

Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email
Lees meer

Heb je onze laatste post al gelezen?